Ontdek het Spoorwegmuseum in Utrecht met je kinderen

Geschreven door: Debby Monster

Vandaag reis ik samen met mijn zoontje Xavi van 4 jaar naar Utrecht om het Spoorwegmuseum te bezoeken. Wil je de beleving helemaal compleet maken, ga dan met de trein. Vanaf Utrecht Centraal gaat er elk uur een trein die je naar het museum brengt, je stapt midden in het museum uit.
Het museum heeft vroeger dienst gedaan als echt station genaamd Maliebaanstation. Het monument is gebouwd in 1874 en is in 2005 in de originele stijl teruggebracht. Lees snel verder om te ontdekken wat een gaaf museum dit is.


Indrukwekkend om te zien

De entree is indrukwekkend en je waant je even terug in de tijd. Bij het loket kan je een kaartje kopen en verderop in de hal een kijkje nemen in de koninklijke wachtkamer van vroeger.

Hierna loop je naar buiten om naar het grote gedeelte van het museum te gaan. We lopen langs diverse treinen waarvan we er gelijk één aan de binnenkant kunnen bekijken. 

We steken het spoor over en in het andere gedeelte laten we ons kaartje zien. Hier nemen we gelijk een plattegrond en leuke speurtocht mee die je gratis mag pakken. Door het hele museum heen zijn letters verstopt die je kan zoeken en deze vormen samen een woord. Als dit gelukt is kan je je antwoord invullen op de site en maak je kans op een gaaf prijzenpakket. 


De attracties van het Spoorwegmuseum

Na een blik op de plattegrond besluiten we eerst het rechtergedeelte van het museum te bezoeken. Hier komen we als eerste de voorkant van een trein tegen. Dit blijkt een simulator te zijn waar je als machinist zelf passagiers van het ene station naar het andere station mag brengen. Op de voorruit in de simulator wordt de treinreis geprojecteerd, Xavi voelt zich dan ook een echte machinist.

Na alle passagiers veilig afgezet te hebben besluiten we om de attractie Stalen Monsters te bezoeken.
We stappen in het karretje en laten ons in het donker langs verschillende treinen rijden. Eerst vindt Xavi het een beetje spannend omdat het best donker was en hij niet wist wat hij kon verwachten. Je rijdt dicht langs treinen en zelfs onder een trein door. Het gaat niet snel en is niet eng, het donker en de treingeluiden zijn het spannendst. 


Wat is hier een hoop te zien

We besluiten naar het linker gedeelte van het museum te gaan want hier kunnen we heel veel treinen bekijken. Van stoomtreinen tot houten treinen en de wat recentere modellen. In een paar treinen kunnen we een kijkje nemen en zien hoe er vroeger met de trein werd gereisd en wat er aan comfort veranderd is door de jaren heen. Het is interessant om te zien hoeveel er is veranderd. Bij elke trein staat een bord met informatie over de betreffende trein.  Naast de grote treinen is een modellen magazijn waar enorm veel modeltreinen staan opgesteld. 

Ondertussen is het lunchtijd en besluiten we wat te eten en drinken in het restaurant te halen en dit op het terras op te eten. Hier zien we dat er buiten ook nog heel veel te doen is. We eten onze broodjes op en terwijl ik nog even van de zon geniet gaat Xavi in de speeltuin spelen. Het is geen grote speeltuin maar de kinderen kunnen zich leuk vermaken op de glijbanen, met de bootjes naar de vuurtoren varen of zelf een railvoertuig besturen. Zodra Xavi ziet dat er een treintje over het terrein rijdt waar alleen kinderen in mogen verlaat hij de speeltuin en wil een ritje maken. Hij stapt in en maakt een ronde over het terrein. Met een grote glimlach komt hij na een paar minuutjes terug. 


De vuurproef

Achterop het terrein vind je de vuurproef. Binnen mogen we eerst kiezen of we in de groene, blauwe of rode rij gaan staan. Xavi kiest de blauwe rij en we wachten in spanning af wat er gaat gebeuren.
De deuren gaan open en binnen staan bankjes met daarop de kleur van de rij. We gaan op dezelfde kleur zitten en luisteren aandachtig naar het verhaal over wat de trein voor de wereld heeft betekent. Na het verhaal gaan er andere deuren open en moeten we op de eerder door ons gekozen kleur gaan staan. We krijgen een nieuw filmpje te zien waarin wordt verteld dat we niet naar het depot gaan maar zelf een treinreis gaan maken.

Iedereen krijgt een taak zodat we veilig op bestemming aankomen. Hierna opent naast ons een schuifdeur en kunnen we naar de trein van onze kleur lopen. We lopen naar de blauwe trein en nemen plaats op de plek van de machinist. En dan begint de reis. We geven gas en razen door verschillende landschappen heen. De stoelen bewegen mee waardoor het heel realistisch lijkt en we echt het idee hebben dat we samen de trein besturen.
Even dacht ik dat Xavi dit te spannend vond maar totaal niet. Hij vindt het fantastisch en zodra we klaar zijn moeten we weer in de rij voor nog een ritje.

We gaan zelf de handen uit de mouwen steken

Er valt nog veel meer te leren en dat doen we in het Techlab.
Hier zijn verschillende leuke proeven. We leren hoe een trein remt, waarom een trein niet ontspoort en hoe ze vroeger de wielen controleerde op oneffenheden. Dan testen of wij net zoveel trekkracht hebben als een trein. Dit gedeelte is meer geschikt voor de wat grotere kinderen die goed begrijpend kunnen lezen maar met mijn hulp hebben we samen ook alle proeven kunnen doen. De oudere kinderen kunnen na alle experimenten een examen afleggen en zo zien of ze goed opgelet hebben. Je krijgt een cijfer en degene met de hoogste score komen op het scorebord.

Dit museum is een aanrader

Ondanks dat we echt al een hele tijd in het museum zijn hebben we nog niet alles gezien. Dit museum is zo gaaf en als je alles op je gemak doet kan je je hier vele uren vermaken. Echt een geschikt gezinsuitje. 
Tijdens ons bezoek werd er gewerkt aan een nieuwe expeditie. Omdat het museum steeds blijft vernieuwen en verschillende evenementen heeft is het aan te raden om vaker naar het Spoorwegmuseum te gaan.
Het museum is goed te bereiken met de auto. Maar met de trein is natuurlijk het allerleukst.

Ook naar het Spoorwegmuseum? Klik hier voor de website. Het museum combineren met een stedentrip Utrecht? Klik dan hier