Speurtocht "Rondje Dorp" in Spijkenisse

Wist je dat Spijkenisse een best interessante stad is? Dat we op de Voorstraat een hond tot leven kunnen wekken die in de tweede wereld oorlog heeft geleefd? Of dat er nog steeds een gevangenis met twee cellen staat? 

Met deze speurtocht weet ik zeker dat je vaker terug komt om Spijkenisse te bezoeken. Niet alleen om te vertellen wat je allemaal weet, maar ook om gezellig te winkelen of om een lekker ijsje te halen. 

De meeste Spijkenissers noemen het centrum nog steeds "het dorp" terwijl Spijkenisse een echte stad is met 72000 inwoners. 

Start bij de Boekenberg

Je start de speurtocht bij de Boekenberg en deze gave plek vind je op de Markt 40. Deze bibliotheek is in 2012 geopend. Zie je hoe groot dit gebouw is? Het ontwerp is van Winy Maas. Er worden in de bibliotheek veel activiteiten georganiseerd. Ook als je geen lid bent is er hier van alles te beleven voor jong en oud. Je kan ook in de Boekenberg op de eerste etage ook lekker eten. Neem bijvoorbeeld een wafelfeest of een broodje Aap box. Je ouders kunnen een lekker broodje of wat te drinken nemen. 

Ga maar voor de ingang van de bibliotheek staan en kijk om je heen. Zie je dat grote plein? Dat noemen we het marktplein. En niet te missen is natuurlijk de kerk die op dit plein staat.

Loop over het marktplein naar de kerk toe.
De kerk is het oudste gebouw van Spijkenisse. Het is voltooid in 1521.
Wist je dat in juni 1943 beide klokken op last van de Duitsers uit de toren gehaald om ze te versmelten tot munitie? Later werd bekend dat schipper J. van Dijk zijn met klokken volgeladen schip niet naar Duitsland had gebracht maar bij Urk had laten zinken. Begin 1946 kwamen de klokken weer terug.

Als je voor de kerk staat en naar boven kijkt zie je allemaal luikjes onder de klok. Kan jij tellen hoeveel het er zijn?
I: 30
R:10
K: 5

Loop nu naar de achterkant van de kerk. Je kan het pad nemen wat langs de kerk loopt.

Als je precies aan de andere kant bent en naar achteren kijkt zie je een huisnummer. Welk nummer is dit?
O: 2
N: 7
R: 14

We gaan zo “het dorp” in. Aan de overkant van de weg. Maar eerst komen we langs een bronzen beeld. Als je links voor je kijkt. 

Weet jij wat dit bronzen beeld voorstelt? Wat zou deze meneer doen denk je?
N: Dorpsomroeper. Deze meneer vertelde wat er allemaal gebeurde in Spijkenisse.
D: De appelboer. Deze meneer bracht appels langs
U: De melkboer. Deze meneer bracht melk langs de deuren van Spijkenisse

De dorpsomroeper is eeuwenlang in functie geweest in Spijkenisse. Het beeld is bedoeld als een homage aan alle dorpsomroepers, die Spijkenisse heeft gekend. Hij staat aan de schaduwkant van de kerk waar omroeper Aart Kabbedijk altijd zijn ronde begon. De laatste actieve omroeper was Barend Smits.

Oversteken naar Voorstraat
Steek de straat over vanaf de dorpsomroeper, wel oppassen want er rijden veel auto’s! Gebruik je wel het zebrapad?

Recht tegenover de dorpsomroeper als je overgestoken bent kan je tussen de huizen door helemaal doorlopen tot je niet meer verder kan.

Je staat nu op de Voorstraat. Een van de oudste straten van Spijkenisse. Met veel leuke horeca en bijzondere winkeltjes. Als je naar links loopt kan je die winkeltjes allemaal bekijken. Loop helemaal naar het einde tot je bij nummer 14a bent. Hier heeft de joodse familie Levie gewoond. In dit huis had vader Levie een slagerswinkeltje.

Je ziet hier een bronzen beeld van een hond. Scan de QRcode maar, dan komt deze hond tot leven en vertelt je een verhaal.

De hond heet Max en als je goed geluisterd hebt weet je nu dat deze hond bij de familie Levie hoorde.

Max ligt al die tijd al op wacht. Heb jij gehoord van Max wanneer de familie Levie uit hun huis is gehaald?

A 5-5-1945
X 6-12-2012
D 28-10-1942

Let goed op. Voor het huis liggen 5 gedenkstenen misschien sta je er wel op met je voeten, kan jij ze vinden?

Je bent nu ook aan het einde van de Voorstraat, als je goed kijkt zie je 3 bronzen mannetjes staan op de hoek van de straat. Ga maar snel kijken.

Ben je bij de bronzen mannetjes? Maak dan een leuke originele foto. Leuk als je deze deelt op de socials van @eropuitmetkinderen.

Ga bij de bronzen mannetjes rechts het Noordeinde op.

Je bent nu op het Noordeinde
Dit is de eerste straat van Spijkenisse. Je vind nog veel oude huizen in deze straat. Loop maar naar nummer 7 toe (linkerkant). Als je aan de overkant van straat gaat staan ze je wat dit huis vroeger voorstelde.
Weet jij wat dit gebouw vroeger was?
M: Kunstgalerie
S: Tandartspraktijk
J: Oude gemeentehuis

Loop langs nummer 7 het steegje in. Zodat dit gebouw aan je rechterhand is. Nu zie je een klein gebouw staan. Dit is het “Cachot”. Vroeger was dit de gevangenis van Spijkenisse! Klein hè?! Probeer maar naar binnen te gluren.
Zie jij hoeveel cellen deze gevangenis had?
L: 4
E: 2
W: 1

Loop door tot het water
Kijk nu naar rechts zie jij daar ook een hoog gebouw staan?


Wat is dit voor gebouw?
D: De molen
O: Een kerk
G: Een boot

Loop naar de molen toe langs het water. Je gaat zelfs via de brug het water over! Als je bijna bij de molen bent kom je uit bij de aanlegplaats van de fluisterboot. Misschien ook eens leuk om te doen als je weer in Spijkenisse bent!

Zie je dat er ook een speeltuin is? Ga maar even lekker spelen.

Uitgespeeld? Loop dan rechts naar boven richting de molen. Je loopt nu langs het oude gemaal “Leeuw van Putten”

De molen van Spijkenisse

Deze molen is een korenmolen en was vroeger in gebruik. In 2009 hebben ze hem verhoogd! Een grote kraan heeft de bovenkant opgetild en er is toen een stuk tussen gezet. Cool toch?

Steek de straat over naar rechts. Pas wel op het is een hele drukke straat dus goed uitkijken!
Als je aan de overkant bent en naar de molen kijkt zie jij dan een rad staan? Welke kleuren heeft dit rad?
T: Geel, oranje en groen
O: rood,wit,blauw
P: Groen, paars en blauw

Theaterplein
Loop door en ga links het water over. Je komt wat bankjes tegen. Hier kan je even lekker uitrusten.

Je bent nu op het theaterplein. Hier worden vaak leuke activiteiten en evenementen georganiseerd. De Stoep is het theater van Spijkenisse en hier zijn veel verschillende voorstellingen te zien.

Kijk nu goed of je de winkelstraat ziet. Dit is de “Zuidpassage” deze winkelstraat is in 2011 geopend. Loop door deze straat en tel de balkonnetjes aan de rechterkant. Hoeveel zijn het er?
R: 14
U: 10
P: 28


Richting het "oude" centrum van Spijkenisse

Als je aan het einde van deze winkelstraat bent kan je oversteken en ga je vóór de overdekte passage naar rechts richting het water. Blijf wel aan de linkerkant lopen zodat je het water aan je rechterhand hebt.

Hoeveel bruggetjes zie je?
P: 2
B: 1
T: 0

Loop nog een klein stukje door als je aan het einde bent. Waar het water stopt daar kan je de Rademacherstraat in. Kijk goed of je de Spuistraat ziet en ga deze straat in naar links. Dit is een klein straatje. Loop door tot het einde.

Je bent nu in het hart van het centrum van Spijkenisse.

Heb je alle letters opgeschreven of onthouden? Wat is het antwoord? Dit kan je nu gaan doen. Veel plezier!

Er is nog een leuke speurtocht! Klik hier om nog meer te weten te komen over Spijkenisse.