Kinderspeurtocht door "t Dorp" Spijkenisse

Wat kan je doen in Coronatijd? Bekijk onze Coronaproof activiteiten voor alle leeftijden!!

Wat leuk dat je de kinderspeurtocht gaat doen. Bij de Boekenberg heb je de speurtocht gehaald en kan je samen met je gezin de rebus oplossen. Heb je de rebus opgelost? Dan haal je bij café Zinnig in de Boekenberg een leuk presentje voor je kinderen. En extra leuk is dat ze speciaal voor de speurders koffie, thee of appelsap met een brownie of boterkoek voor maar €2,50 hebben!

Vergeet niet alle acties te laten afvinken in je boekje.

Misschien ben je nog niet klaar met speuren of wil je op een andere dag nog wel meer van Spijkenisse zien. Dan kan je de QR code scannen in het boekje en nog meer ontdekken met je kinderen door deze speurtocht te doen.

Met deze speurtocht staan alle antwoorden al in de tekst. Door vragen te stellen en goed naar monumenten te kijken wordt de speurtocht extra leuk!

Veel plezier.

Start bij de Boekenberg

Hier heb je de speurtocht ook gehaald. Dus dat is makkelijk. 

Als je uit de Boekenberg komt loop je langs de ingang van Happy Italy en ga je naar rechts. Je bent nu aan de linkerkant van de Boekenberg. Loop door tot je de oversteekplaats ziet. Voordat je gaat oversteken kijk je naar de overkant. Zie je een nieuw, modern gebouw staan? Dit gebouw is van Nobel.

Weet jij wat Nobel maakt en verkoopt? Goed naar de foto's kijken.
A. Pizza
B. Sieraden
C. Schoenen

Dit gebouw is het grootste custom-made juwelen atelier. Dat betekent dat hier alle sieraden zelf gemaakt worden! 

Loop naar rechts als je bent overgestoken. Kijk goed uit dit is een druk kruispunt
Aan het einde van deze straat zit de Bloedbank van Spijkenisse en daar staat ook een oorlogsmonument. Deze gaan we eens van dichtbij bekijken.

Loop langs Happy Italy naar de oversteekplaats.Loop langs Happy Italy naar de oversteekplaats.
Kijk goed naar het gebouw aan de overkant.Kijk goed naar het gebouw aan de overkant.

Het oorlogsmonument

Dit monument is geplaatst om de slachtoffers te herdenken uit de Tweede Wereldoorlog en van medeburgers die in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld. 

Kijk maar eens goed naar het monument

Er staan vlaggen op het monument (pilaar), tel jij hoeveel je er ziet?
A. 16
B. 6
C. 3

De vlaggen op deze pilaar worden ook wel "wapens" genoemd. Er staat er drie op: het gemeentewapen, het rijkswapen en het wapen van Batavia. 

Kan jij de vlaggen tellen?Kan jij de vlaggen tellen?

Helaas kunnen we niet gelijk oversteken dus we lopen een klein stukje terug tot het eerste zebrapad die je tegenkomt.

Als je dat stukje terug loopt zie je aan je linkerkant een gebouw met heel veel witte raamkozijnen. Dit is een monumentaal pand. Maar waarom? 

Wat denk jij wat dit gebouw vroeger was?
A. Het eerste ziekenhuis van Spijkenisse
B. De Bibliotheek
C. De eerste openbare school van Spijkenisse

Nu zit er in dit pand het "Vredehofhuis" hier wonen mensen die dementie hebben. Het Vredehofhuis was vroeger de eerste openbare school van Spijkenisse. 

Hier kan je overstekenHier kan je oversteken

Als je bent overgestoken loop je de straat in.

Je loopt langs de ingang van de parkeergarage en Restaurant Pappagallo, waar je heerlijke Italiaanse gerechten kan eten en pizza's kan afhalen. Nadat je de brug over bent gegaan ga je de eerste straat gelijk naar rechts. 

Zie  je dat hele grote gebouw met die bel bovenop?

Als je wat dichterbij bent staat erop wat dit gebouw is. Kan jij al lezen?
A. De Ontmoetingskerk
B. Bioscoop
C. Tandartsenpraktijk

Dit grote gebouw is de ontmoetingskerk. Een protestantse kerk. 

Als je deze straat uitloopt kom je uit op het Koningin Julianaplein

Op het Koningin Julianaplein is van alles te zienOp het Koningin Julianaplein is van alles te zien

Op dit plein gaan we langs verschillende gebouwen en beelden. Gelijk links staat een pand met "Prinsenhof" erop. Hier zat vroeger het politiebureau van Spijkenisse. Wist je dat hier ook nog twee cellen in zitten? Met de andere speurtocht uit het boekje ben je ook langs twee cellen gelopen. Jammer genoeg mag je hier niet naar binnen gluren.
Dit politiebureau is in gebruik geweest tot 1983.

7 Lange mannen

Zie jij ze staan in het midden van het plein? Loop er maar eens naar toe. Lang zijn deze beelden hè? Deze mannen staan om iets heen. Wat denk jij dat ze aan het doen zijn? (Let op deze beelden zijn niet gemaakt om aan te hangen)

Deze mannen:
A. zijn lekker aan het kletsen
B. staan om de zon heen, ze maken zich zorgen
C. zijn aan het wachten op de bus

Dit kunstwerk is in 1999 hier onthuld. De beeldhouwster wilden hiermee aangeven dat ze zich erg zorgen maakte om het gat in de ozonlaag. Ze staan om de zon heen. Ze heten ook wel de "Zonnewachters" en het zijn er 7 omdat het getal 7 een heilig getal is. Wist jij dat? 

Aan de overkant van de 7 mannen zie je een heel groot gebouw staan. Dit was vroeger het gemeentehuis. Met de andere speurtocht heb je het eerste stadhuis gezien van Spijkenisse, dit is het tweede stadhuis.

Nu worden er mensen getrouwd. Staan de deuren beneden open? Dan kan het best zo zijn dat er een huwelijk aan de gang is. 
Boven de deuren is een balkon waar het bruidspaar gaat staan als het huwelijk gesloten is, cool hè. Zou jij hier wel willen trouwen?

Rechts van het gemeentehuis. Aan de zijkant van het gebouw zie je een gevelsteen boven de deuren. Probeer maar te ontcijferen wat de afbeeldingen betekenen.

Weet jij wat de afbeeldingen betekenen?
A. Trouwen, vogels spotten, kleuren, militaire dienst, overlijden, geld uitgeven
B. Trouwen, geboorte, aantekenen, militaire dienst, overlijden, belastingen.
C. Trouwen, geboorte, aantekenen, militaire dienst, overlijden, handen wassen.

Best moeilijk om te zien wat alle plaatjes betekenen. Zo vonden wij bij het laatste plaatje net alsof iemand zijn handen aan het wassen is. Maar als je goed kijkt zie je dat het een omgedraaide spaarvarken is waar de centjes uitvallen. Het goede antwoord op deze vraag is B.

Jan Campertkade

Let goed op. Jullie moeten de Kade opLet goed op. Jullie moeten de Kade op

Als je je nu omdraait zodat het oude stadhuis achter je ligt kan je de straat aan de overkant in. Dit is de Jan Campertkade. Niet naar links gaan hoor dit is de Jan Campert LAAN. En jij moet de Kade op.

Jan Campert was een verzetsman. Ga maar kijken of je zijn monument kan vinden. Dit is aan de rechterkant. Tegenover het monument is een speeltuin! Wat ga je eerst doen? Spelen of de vraag beantwoorden?

Kijk eens goed naar de tekst of vraag eens of iemand dit wilt voorlezen. 
Jan Campert was journalist, schrijver en verzetsman maar er was nog iets wat hij deed.

Weet jij wat Jan Campert nog meer was?
A. Hij was dichter, dit is een gedicht
B. Hij was politieman want het gaat over een cel
C. Hij was wiskunde leraar want hij zegt dat 18 een getal is

Dit monument herdenkt Jan Campert, de dichter en verzetsman die omkwam in concentratiekamp Neuengamme op 12 januari 1943. Het huis waar hij is geboren stond op deze plaats.

Als je goed hebt rondgekeken toen je in de speeltuin was zie je bij het gebouw naast de speeltuin 2 etalageruiten. Hier zie je een foto van Jan Campert en een foto van de straat die hier vroeger was.

Zijn illegale gedicht "Het Lied der Achttien Dooden", geschreven in 1941, is het bekendste verzetsgedicht in Nederland uit de Tweede Wereldoorlog. Hij was dus ook een dichter.

Heb jij de etalages gezien?Heb jij de etalages gezien?

Aan het einde van deze straat steek je aan de rechterkant bij het zebrapad over.

Zie jij "In den Biesenschuur" staan? Dit is een tearoom waar je kan hightea-en en heel veel soorten thee kan halen. Ze hebben hier ook huisgemaakt Oud-Hollands snoep!  En speciaal voor alle speurders hebben ze een zakje klaar staan. Ga maar snel naar binnen als je deze nog niet hebt afgevinkt in je boekje.

Het gebouw waar In den Biesenschuur in zit komt uit 1870. Oud hè! Vroeger kwamen de mensen hier met hun paarden. Dit was namelijk een smederij.

Weet jij wat een smederij is?
A. Hier haal je wortels voor het paard
B. De paarden werden hier beslagen. Hier werkte een smid
C. Hier werden de paarden verzorgd en verwend

In dit oude gebouw kwamen de mensen om nieuwe hoefijzers voor de paarden te laten beslaan. Een smid maakt van ijzer allemaal objecten door het gloeiend heet te maken. En ook hoefijzers zodat de hoeven van de paarden beschermd zijn.
Vroeger was dit allemaal boerenland waar je nu staat. Gek eigenlijk dat er vroeger hier alleen boeren woonden en paarden i.p.v auto's waren. Kan jij het je voorstellen?

Aan de overkant zit In den BiesenschuurAan de overkant zit In den Biesenschuur
In den Biesenschuur mogen de speurders een zakje huisgemaakt snoep halenIn den Biesenschuur mogen de speurders een zakje huisgemaakt snoep halen

Einde van de speurtocht

Vonden jullie de speurtocht leuk? Vraag dan aan de volwassene die mee is of ze de foto's hier willen delen. 

Kijk goed in het boekje of je alle acties gedaan hebt. Natuurlijk kan je het boekje bewaren om een andere keer gebruik te maken van de acties. De deelnemende ondernemers vinken achterin af wat je gekregen hebt. Zo blijft het leuk voor iedereen!

Waar kan je nog heen?

  • Als je wat verder loopt kom je uit bij de Krom waar je op vertoon van je boekje een slush-puppy kan halen voor maar €1,- 
  • Wil je verder met de andere speurtocht? Ga dan in het boekje verder met vraag 5. De foto bij de Bronzen mannetjes. 
  • Wil je verder Spijkenisse in? Loop dan door de Voorstraat voor de leukste winkeltjes en horeca. De Voorstraat loop je zo in als je uit In den Biesenschuur naar links loopt. Volg de Voorstraat helemaal naar het einde en ga dan naar links. Je bent nu in het centrum van Spijkenisse. Kijk goed achterin het boekje. In de Voorstraat kunnen de kinderen iets lekkers halen en er kan geshopt worden met 10% korting.
  • Wil je terug naar de Boekenberg? Ook dan loop je de Voorstraat in en ga je bij il Siciliano naar rechts tussen de huizen door. 

Niet in het boekje maar wel leuk om langs te gaan

Er zijn wat ondernemers die ook mee willen doen met iets leuks. Dit lijstje kan gedurende het jaar veranderen. Let dus goed op!
Op vertoon van je boekje kan je ook het volgende doen:

  • Grabbelen bij de Intertoys.

Klik hier voor alle toffe uitjes door heel Nederland
Blijf je in Zuid-Holland? Klik dan hier