Museum Speelklok. Het vrolijkste museum van Nederland

In Utrecht zit een heel vrolijk museum als we de website mogen geloven. Museum Speelklok heeft allemaal speelklokken staan. Wij zijn er geweest met onze kinderen omdat wij uitgenodigd waren om naar de voorstelling van Belle en het Beest te komen kijken in het museum. Wij hebben er gelijk een bezoek aan vast geplakt! Weten of het leuk is met kinderen? Ik ga je het allemaal vertellen.

Speurtocht

Kijk dat vind ik al gelijk leuk! Oh ja en onze kinderen ook. Een speurtocht door het museum. Je krijgt bij de entree een muziekkaart mee. Er is voor verschillende leeftijden een speurtocht door het museum. Omdat onze kinderen nog klein zijn en niet kunnen lezen hebben wij de speurtocht gedaan in de leeftijd 3 tot 7 jaar. Je moet dan Toon zoeken, Toon is een aapje. Als je Toon gevonden hebt moet je het vakje aanvinken die hetzelfde getal en kleur heeft als het kaartje die Toon vast heeft. 

Voor de oudere kinderen zijn er verschillende vragen die zij kunnen beantwoorden. Vol goede moed zijn wij begonnen aan de speurtocht en hebben ze bijna allemaal gevonden. Gelukkig kregen we aan het einde door waar de overige drie aapjes zich bevonden.


Het museum is dat dan echt zo vrolijk?

Speelklokken zijn oude muziekapparaten. Vroeger had je natuurlijk nog geen cdtjes of spotify. Toen moesten ze het doen met muzikanten. En als je geen muzikant kende dan was het gewoon een beetje stil om je heen. Maar gelukkig werden er mooie klokken uitgevonden waar verschillende klanken uit voort vloeide. Dit alles heb ik geleerd terwijl ik naar een voorstelling zat te kijken van verschillende speelklokken. Alleen ik heb het nu even wat anders vertaald. 

er zijn meerdere items te vinden in het museum

Die speelklokken staan door het hele museum heen en je hoort ook overal klanken vandaan komen. Dus ja vrolijk is het wel. Ook orgels zijn er te vinden. In één ruimte mag je zelf draaien om te zien hoe de klanken gemaakt worden. Dit vonden onze meiden wel leuk om te doen. 

In een andere ruimte zijn er wat tunnels gemaakt waar de kinderen doorheen kunnen kruipen. Alvast een tip: er zit een aapje;) Erg leuk natuurlijk dat de kinderen ook wat vrijheid hebben. Er zijn ook een hoop items waar ze niet aan mogen zitten dus dan is het leuk dat er ook wat interactiefs te doen is.

Rondleidingen

Er zijn ook rondleidingen te doen. Je mag daarbij gewoon aanschuiven maar je kan natuurlijk ook vanaf het begin meelopen. Wij hebben dit niet gedaan. Maar af en toe wel wat van meegekregen en het leek ons zeker niet saai.

Horeca

Heel belangrijk is natuurlijk om te weten of je er ook wat kan eten en drinken. En dat kan. Je hoeft daarvoor niet het museum in trouwens. Mocht je in Utrecht zijn kan je daar ook gewoon wat eten. Het is zelfservice en de medewerkers zijn erg attent en vriendelijk. Om een voorbeeld van de prijzen te geven voor een cola betaal je €2,50 en een broodje rijkelijk belegd met kaas en garnituur €3,75. Normale prijzen voor een museum midden in de stad. Wij waren met zijn vieren €30,30 kwijt voor een lunch.

De toiletten bij het horecagedeelte vond ik niet netjes. Overal stonden w.c rollen en het was een beetje viezig. In het museum zelf waren de toiletten wel schoon en netjes en daar was ook een verschoonruimte.

Fijn om te weten

  • Kijk van te voren even waar je wilt parkeren, dat hebben wij niet gedaan en wij waren een beetje verloren in de stad. 
  • Het museum is geen dagvullend programma. Maar ligt wel midden in de stad! Dus prima te combineren dus met andere bezienswaardigheden
  • Doe de speurtocht met de kinderen
  • Museum is rolstoel toegankelijk 
  • Kijk op de website of er extra activiteiten zijn voor de kinderen. Wij vonden het een leuk museum maar als er niet iets extra's was zoals de voorstelling hadden we er na een uur wel genoeg aan gehad.  
  • Bekijk het filmpje:

Klik hier om terug te keren naar de leukste musea
Klik hier om terug te keren naar Eropuit met Kinderen 
Klik hier voor alle leuke uitjes in Utrecht