Het Museon in Den Haag bezoeken met kinderen

In Den Haag vind je tussen het Gemeentemuseum en het Omniversum Het Museon. Het Museon is een populairwetenschappelijk museum. Dat klinkt best moeilijk maar het is heel leuk om te bezoeken met kinderen. Voor jezelf is het ook erg interessant.

In dit museum leren de kinderen veel over het de wereld en wat wij voor de wereld (kunnen) doen.

Er is ook een wisselende tentoonstelling. Deze vind je op de benedenverdieping en op de website van het Museon staat welke tentoonstellingje nu kan bezoeken.

Er is maar één wereld 

Er is maar één wereld. Een wereld waarin een hoop gebeurd is en waarin ook een hoop gaande is. Als je op de eerste verdieping komt kan je een strippenkaart pakken en bij elk onderwerp in het museum een vraag beantwoorden. Het is een ja of nee vraag. Er kunnen geen goede of foute antwoorden bij zitten en het gaat erom wat jij vindt. Als je alle vragen hebt beantwoord kan je de strippenkaart in de computer steken en zien wat jij voor onze planeet doet.

Niet alleen kijken en lezen, nee juist doen!

De vragenronde die je doet met de strippenkaart is makkelijk aangegeven, met grote cijfers zie je bij welke vraag je bent. De vragen laten je nadenken over cultuurverschillen, het klimaat en hoe we verder met de wereld omgaan. Bij elke vragenronde zijn er ook verschillende tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen zijn heel divers maar hebben allemaal te maken met onze planeet.

Wat doen wij eigenlijk voor onze planeet?

Sanne is op dit moment pas 6 en sommige vragen waren toch nog wel erg moeilijk voor haar. De eerste vraag is bijvoorbeeld of je vindt dat de arme landen in Afrika gratis zonnepanelen moeten krijgen zodat ze energie hebben. Ondanks dat je echt wel veel informatie erover krijgt is 6 jaar nog erg jong voor deze vragen. Als ouder zijnde ga je ook niet alles voorlezen, dat wil je wel maar ze vinden het nog niet interessant genoeg.

Ondanks dat Sanne eigenlijk net te jong was hebben we wel alle vragen gedaan. En als ik dacht dat ze zomaar wat zei vroeg ik gewoon door. "Waarom vind je dat dan eigenlijk?" vroeg ik dan.

En wat doet Sanne voor onze planeet?

Nu kan zij nog niet veel doen uit zichzelf. Het gaat er natuurlijk om hoe wij haar opvoeden. Maar aan de hand van het strippenkaartje zijn we erachter gekomen dat Sanne veel voor de dieren doet. Toch leuk om te weten. 

Over een paar jaar eens terug om te kijken wat er dan uit de strippenkaart komt!


Handig om te weten

  • Parkeren is gratis tot 13.00 uur
  • Het fotomuseum en het Omniversum zitten ernaast mocht je het willen combineren
  • Op woensdag en zondagen worden er meestal leuke dingen georganiseerd voor de kinderen
  • Er is ook een rondleiding en die is gratis. Bekijk de site op welke dagen deze is.
  • Er is een wisselende tentoonstelling. Weten welke wij bezocht hebben klik dan hier

Klik hier om terug te keren naar de leukste musea met kinderen
Klik hier om terug te keren naar Eropuit met Kinderen
Klik hier voor alle leuke uitjes in de provincie Zuid-Holland