Leren programmeren bij de Coderdojo in de Boekenberg

Coderdojo is een wereldwijde, door vrijwilligers geleide gemeenschap van gratis workshops waarin de kinderen leren programmeren. Het is ooit begonnen in Ierland maar hier in Nederland geven de vrijwilligers ook door het hele land workshops. Niet alleen in de Boekenberg dus!

In de leukste bibliotheek van Nissewaard is er elke vierde zaterdag van de maand een Coderdojo. Hier leren kinderen tussen de 6 en 17 jaar programmeren. Ook kunnen ze hier hun websites bouwen. Er staan altijd vrijwilligers klaar om de kinderen te helpen.

Wij zijn met 2 vriendjes van Sanne en Emma naar zo'n workshop geweest in de Boekenberg en het was erg interessant!

Voor ieder wat wils bij de coderdojo

De workshop van Coderdojo vind plaats op de eerste verdieping. In "de Ruimte" dit is dezelfde plek waar ook de peuterdans gehouden wordt. Nu is het alleen geen danszaal meer maar staan er 4 tafels met robots, laptops en (Lego)machines. Nadat we onze naam hebben doorgegeven mogen we naar binnen en een plekje uitzoeken. Het maakt eigenlijk niet uit waar je gaat zitten. In principe mogen de kinderen met alles meedoen. Het is alleen wel zo dat je het beste met Scratch kan beginnen als je nieuw bent. Ik zal er zo wat meer uitleg aan geven. Maar met dit programma leren de kinderen op een wat makkelijkere manier te programmeren. 

De dag dat wij er zijn staan er 4 tafels met op elke tafel een verschillend programma. Aan één tafel zitten wat oudere kinderen websites te maken. De vrijwilligers zijn ook aanwezig voor alle vragen over de websites. Het maakt het niet heel veel uit met welk programma je werkt voor je website. De vrijwilligers proberen je zo goed mogelijk te helpen.

Op een andere tafel staat een Ozobot. Een klein apparaatje die je kan programmeren. En dan zijn er nog twee tafels waarbij de kinderen aan de ene tafel leren programmeren met het programma Scratch en aan de andere tafel staan kleine machines die aangestuurd worden door de laptop. En lego waarmee je machines kan bouwen die uiteindelijk ook gaan werken.

We gaan beginnen met de workshop

De workshop begint met een kleine presentatie. Een van de vrijwilligers vertelt wat we kunnen doen vandaag en dat de workshop tot 15.45 uur duurt. Je hebt dus ruim de tijd. De workshop begint namelijk om 13.00 uur.

Mijn vriendin en ik zijn met totaal met 4 kinderen met de leeftijd tussen de 4 en 9 jaar. Eigenlijk is Emma nog te klein maar ik had geen oppas dus ik heb haar er maar gewoon bijgezet.

Sanne is 7 jaar maar heeft nog nooit een laptop aangeraakt. Sem en Mats, de kinderen van mijn vriendin, doen thuis wel computerspelletjes. Dus ik ben benieuwd hoe de dag gaat verlopen.

We hebben ook geen laptops bij ons. Gelukkig hebben zij leen laptops en kan je dus ook aan de slag als je thuis geen laptop hebt. Hou er wel rekening mee dat de leen laptops beperkt zijn. Ze vinden het daarom fijn als je zelf je eigen laptop mee kan nemen. Bij de aanmelding via internet word ook gevraagd of je een laptop mee kan nemen zodat ze er een beetje rekening mee kunnen houden. 

Wij zijn de enige ouders die er bij blijven. Dat mag ook als je kinderen nog wat kleiner zijn en dat prettig vinden. Maar het hoeft niet. De kinderen helpen elkaar en ook de vrijwilligers staan klaar om te helpen. 

Scratch is het programma voor beginners

Wij beginnen met het programma Scratch. De kinderen kunnen op tafel een stencil kiezen met welk diertje of poppetje ze willen beginnen. Dit diertje of poppetje kunnen ze laten bewegen, zingen en ook kunnen ze de achtergronden veranderen. 

Op de stencil staat precies uitgeschreven hoe dit moet. Sem en Mats vonden het erg interessant en gingen gelijk aan de slag. Sanne moest eerst nog uitvinden hoe de laptop aanmoest. Gelukkig kwam een van de vrijwilligers gelijk bij Sanne zitten en heeft haar vervolgens met alle geduld uitgelegd hoe het allemaal werkt.

Het leuke is dat je thuis je eigen inlog kan maken voor scratch en dat je dan ook bij de Coderdojo verder kan gaan met jouw programma.

Je kind moet er wel van houden, dat programmeren

Sanne was er na een tijdje wel klaar mee. Die vond dat hele programmeren van Scratch niet zo interessant als Sem en Mats. Dus ik ben met haar bij de Ozobot gaan kijken. Dit is een kleine robot die je met kleuren kan programmeren.

Er liggen stiften op tafel en A4tjes met een route in het zwart. Je kan met de stiften de route afmaken. Gebruik je bijvoorbeeld rood en blauw achter elkaar dan kan het zijn dat de Ozorobot rondjes gaat draaien. 

Wat is er nog meer te doen bij de Coderdojo?

Ondertussen heb ik even een rondje gelopen en bij de andere projecten gekeken. Bij de Lego zie ik 4 jongens geconcentreerd een machine in elkaar zetten. Ook kan je daar aan de hand van de laptop bij een andere machine de lichten aan en uit doen en geluid laten maken. De machine is niet heel groot en ziet er een beetje uit als een binnenkant van een apparaat.

Er staat ook water, thee, koffie en siroop klaar voor ons. We mogen dit niet aan de tafels nuttigen maar als je dorst krijgt kan je even een pauze nemen. Omdat het sinterklaastijd is staan er overal pepernoten op tafel. Maar er werd mij vertelt dat er anders een lekker koekje klaarligt. 

Coderdojo is erg interessant en leuk om te doen

Onze kinderen hebben veel te maken met computers in deze tijd. Ze hebben bijna allemaal een Ipad of telefoon. Maar waarom zouden we onze kinderen niet leren om ook nuttige dingen te leren op de laptop of Ipad? Het moet de kinderen natuurlijk wel liggen. Zoals ik al had vermeld was Sanne er vrij snel klaar mee. Maar de rest van de kinderen vonden het echt heel leuk. 

Bij de Coderdojo leren de kinderen op een leuke en leerzame manier hoe zij zelf spelletjes maken. Of hoe ze een robot programmeren. Er word voor drinken en een koekje gezorgd en de vrijwilligers staan klaar voor alle vragen. Omdat veel kinderen de workshop elke maand bijwonen kunnen ze aan elkaar ook vragen stellen. 

Er zijn leen laptops aanwezig maar als je kind zelf een laptop mee kan nemen heeft dat wel de voorkeur. Meld je van te voren altijd aan via de website! De workshop is gratis maar er is maar ruimte voor maximaal 25 deelnemers. 

De Coderdojo vindt elke vierde zaterdag van de maand plaats in de Boekenberg. Er zijn door heel het land workshops voor alle informatie kun beste op de website kijken van Coderdojo zelf.


Klik hier om terug te keren naar de Boekenberg
Klik hier om terug te keren naar Eropuit Met Kinderen