Met je peuter naar de bibliotheek

In de bibliotheek moet je toch stil zijn? En daar mag je toch alleen boeken lezen? Nee hoor, de bieb is helemaal van deze tijd! Zo kunnen kinderen gratis lid worden vanaf hun geboorte en vind je allemaal leuke evenementen die er te doen zijn. 

In onze bibliotheek De Boekenberg in Spijkenisse is er heel veel te doen voor de kinderen. En in deze blog vertel ik je over de peuterdans en de peuterbioscoop. 

Lekker dansen met je peuter

Peuterdans is iets wat goed is voor de motoriek van je peuter en ze worden er ook nog eens heel blij van. Ze worden er ook moe van, dan kan je ze mooi even een middagdutje laten doen. Bij de peuterdans mogen de ouders erbij blijven en doen ze gezellig mee met de verschillende dansjes.

In de bibliotheek van Spijkenisse wordt er regelmatig peuterdans georganiseerd. Omdat ik geen peuters meer in huis heb ben ik met een vriendin en haar dochter van 2 jaar wezen kijken. 

De Boekenberg is een erg groot gebouw. Met heel veel boeken natuurlijk. Maar in dit waanzinnig mooie gebouw vind je ook verschillende ruimtes. Een van die ruimtes heet heel toepasselijk "De Ruimte" en als je de trap of de lift naar de eerste etage neemt vind je deze ruimte vlak na het gezellige café Zinnig.

Mijn vriendin en ik besluiten dat we na de peuterdans een lekker stuk huisgemaakte taart gaan eten in dit leuke café.

Eerst even aanmelden

Er zijn ongeveer 10 kinderen die zich aangemeld hebben. Maar er verschijnt ook een moeder die zich niet heeft aangemeld. Helaas zitten we vol vertelt de juf, goed om te weten dus dat je je echt moet aanmelden bedenken wij ons. Je kan niet zomaar even langs en besluiten dat je toch meedoet.

Gelukkig is er na enig overleg met het personeel van de Boekenberg besloten dat de mevrouw en haar peuter mag aansluiten in de groep en we kunnen beginnen.

Lekker dansen en gek doen

Ik heb mij laten vertellen dat de juf die vandaag lesgeeft invalt voor de oorspronkelijke juf. Normaal gezien staat deze nieuwe juf voor groep ¾ en heeft maar één avond gehad om de les voor te bereiden.

Dit wetende nemen we de af en toe aparte dingetjes zoals “doe dat je een boom bent” maar voor lief. Er wordt gelukkig ook gezongen en gedanst. Toen de dansjuf vroeg of de moeders buiten wilde wachten begonnen er wat ontevreden geluidjes te komen van de kindjes. Sterker nog Maud, het kindje van mijn vriendin, ging heel hard huilen. Nou goed dan, de moeders mogen ook blijven!

Zoals ik al vermeld had mogen normaal gezien de ouders bij de kinderen blijven. Maar deze juffrouw wist dat nog niet. Zij dacht dat ze alleen met de kinderen zou gaan dansen. Het was vandaag voor iedereen even wennen.

De les duurt in totaal 3 kwartier. In deze 3 kwartier staan de kinderen niet stil en mogen ze lekker veel bewegen. De muziek gaat niet keihard en de juf is goed te verstaan.

Aan het einde krijgen de kindjes een beker met water. Even bijkomen van het dansen.

Lekker een film kijken in de bioscoop

Ik zal heel eerlijk zijn. Toen ik las dat er ook een peuterbioscoop was dacht ik dat de kinderen op de grond moesten zitten en dat er een dvdtje aan werd gezet. Maar de peuterbioscoop in De Boekenberg is echt een hele leuke beleving.

Op de derde etage vind je het auditorium. En daar mag ik met een andere "geleende" peuter Bente de film nijntje kijken. Bente is het zusje van een vriendin van mijn oudste dochter.

Een auditorium is een zaal waar lezingen gehouden worden. Dit auditorium heeft lekkere zachte bioscoopstoelen en als de lichten gedimd zijn is het net een echte bioscoop.

Het is net of we naar de echte bioscoop gaan

Om 10.30 uur start de film en gaan de deuren dicht. Bente, broertje Ruben en haar moeder waren 5 minuutjes later maar mochten gelukkig gewoon nog naar binnen. Ook bij dit uitje in de bieb moet je ervoor zorgen dat je aangemeld bent.

Voor de zaal staat een aardige mevrouw die alle kaartjes in ontvangst neemt. Zij geeft de kinderen ook een stoelverhoger en zorgt ervoor dat de film op tijd begint.

Bente en ik gingen op de vierde rij zitten en Bente kon alles heel goed zien. Voor ons zaten wat kindjes die nog onder de 2 jaar waren en die hadden de aandacht al snel verloren. Ook het broertje van Bente was er na 10 minuten wel klaar mee. Dus hij ging met zijn moeder buiten wachten.

Het geluid staat niet heel hard en de lichten gaan ook niet helemaal uit. De kinderen voelen zich hierdoor snel op hun gemak. 

Je zou je kind ook alleen in de zaal kunnen achterlaten. Ik vind ze er nog een beetje te klein voor als ze peuter zijn. Maar misschien als ze bijna 4 zijn en met een vriendje of vriendinnetje zijn zou je het kunnen proberen. Jij kan dan in de bieb boeken uitkiezen die je thuis kan lezen. 

Het is geen oppas service. De vriendelijke mevrouw zit er wel bij maar zij heeft niet de verantwoordelijkheid over je kinderen, dat ben je natuurlijk nog altijd zelf. 

Na afloop van de film worden de deuren opengedaan en krijgen de kinderen nog een leuke kleurplaat mee.

Naar de bieb met kleine kinderen is heel leuk

Buiten de bioscoop en het dansen kunnen de kinderen ook boekjes lezen en uitkiezen voor thuis. Er zijn genoeg plekken in de bieb waar je even met je kind kan zitten en kan voorlezen. Maar je kan natuurlijk ook naar de voorleesmiddag gaan. Deze is er elke woensdag voor peuters maar ook ook voor kinderen die wat ouder zijn, zijn er voorleesmiddagen.

Wil je ook een keer met je peuter naar een activiteit in de Boekenberg? Klik dan hier.


Klik hier om terug te keren naar Eropuit Met Kinderen.
Klik hier om terug te keren naar de Boekenberg