Thuis blijven in coronatijd

Het Coronavirus heerst in de wereld. En de maatregelen worden steeds scherper. Op dit moment is de belangrijkste maatregel dat we een afstand moeten houden van 1,5 meter. En dat niet alleen. Heb je milde verkoudheidsklachten blijf dan thuis!

Zo is het nu eenmaal, we moeten met zijn allen proberen er het beste van te maken en ons zoveel mogelijk aan de regels houden zodat het virus snel onder controle is. Dit is moeilijk, vooral als je net als ik graag op stap bent. 

Gelukkig wordt het weer wel wat mooier en mogen we wel nog naar buiten als we klachtenvrij zijn. Dat wil niet zeggen dat je elkaar moet opzoeken. Maar even een stukje fietsen of wandelen kan nog met je eigen gezin.

Hoe vertellen we dat nou aan onze kinderen?

Kinderen vinden dit maar lastig. Op de site van het RIVM staat dat ze wel nog mogen buiten spelen. Maar liever niet met teveel kindjes. 

Ook moeten we heel vaak onze handen wassen en mogen de kinderen vaak niet meer naar opa en oma. 

Kinderen zijn allemaal anders en uiteraard speelt de leeftijd ook een rol. Ik heb de meest leuke en handige en leerzame tips voor je verzameld:

 • Doe in een bakje water wat peperkorrels doen en laat ze hun vinger er in steken. Zo kunnen ze zien hoe de "bacteriën" blijven hangen aan hun handen.  (de peperkorrels zijn de bacteriën) En kan je uitleggen hoe belangrijk het is om je handen te wassen.
 • Meet op de grond 1,5 meter en probeer zo uit te leggen dat dit de afstand is die ze moeten houden. Doe dit op een leuke manier. Mijn oudste is met haar armen uitgestrekt 1,5 meter dus die moest voor ons even op de grond gaan liggen. 
 • Zoek leuke filmpjes op waarbij bijvoorbeeld het handen wassen word uitgelegd.
 • Probeer paniek bij jezelf te vermijden, kinderen nemen dit over. Praat hier met je partner over. Niet met je kinderen. Stel je kinderen gerust als dat nodig is.
 • Geef zo eerlijk mogelijk antwoord op de vragen van je kinderen. Hele jonge kinderen zullen alleen niet snappen waarom ze niet naar opa en oma gaan. Terwijl kinderen die bijvoorbeeld naar het jeugdjournaal kijken juist wel behoefte hebben aan antwoorden. 
 • Is iedereen thuis klachtenvrij en hebben ze een vriend/vriendinnetje waar ze graag mee spelen leg ze dan uit waarom het belangrijk is om afstand te houden. En als er meerdere kinderen naar de speeltuin komen ze in de tuin of op het balkon kunnen spelen. Indien mogelijk natuurlijk.

De hele dag thuis blijven met de kinderen zonder een leuk uitje te kunnen doen. 

Om eerlijk te zijn, ik kan niet zo goed thuis zitten. Maar in deze tijd is het niet anders dat we meer thuis zijn en onszelf en de kinderen dus thuis moeten vermaken. Het is dus en uitdaging!

Natuurlijk kan je de kinderen achter de tv of tablet zetten en iets voor jezelf gaan doen. Maar er komt een moment dat je huis schoon is of dat je gewoon geen zin hebt om weer eindeloos door je social media kanalen heen te scrollen. Tijd voor vermaak!

Knutselen

Lang leve Pinterest. Hier vind je allemaal leuke knutselwerkjes die je thuis kan maken. Ben je net als mij geen knutselmoeder en heb je helemaal niks aan deze informatie dan kan je altijd nog het volgende doen met de kinderen:

 • Kleien
 • Kleurplaten uitprinten en kleuren
 • Van een schoenendoos een kijkdoos maken
 • Tafelkleedjes knippen
 • Verven

Spelletjes spelen

Ik heb een hele kast vol met spelletjes. Van Twister tot Monopoly van LOL surprise. Vraag wat de kinderen willen doen, zet een bak chips op tafel en ranja met een rietje en ga gezellig een spelletje spelen.

Heb je niet zoveel spelletjes? Je kan natuurlijk ook verstoppertje spelen of tikkertje. Heb je een tuin? Doe alsof je op de camping bent en ga badmintonnen of een bal overschieten. Je kan natuurlijk ook voorstellen dat de kinderen dit kunnen gaan doen. Dan zet jij een kop thee en ga je naar ze kijken. 

Over de camping gesproken, je kan in huis ook een tent maken en daarin picknicken.

Koken en bakken

Bak lekkere koekjes of muffins. Of leer je kind koken. Heb je er ook nog wat aan.

Filmpje kijken

Film kijken samen is ook gezellig. En van de hele dag je kinderen zelf thuis bezig houden word je ook gewoon moe. Dus sluit de dag af met een leuke film. Uiteraard horen daar ook lekkere hapjes bij en een lekker drankje. Film 1, KPN en ZIGGO hebben nu veel betaalzenders gratis gemaakt. Dus nog meer kijkplezier!

Even de energie kwijt en in beweging!

Heb je een tuin? Maak dan een parcours waarbij ze moeten glijden, touwtjespringen, hinkelen enzovoorts. Niet zoveel ruimte buiten? Maak dan een parcours binnen, koppeltje duikelen, handstand, onder de tafel door verzin wat leuks!

Maak een leuke spotifylijst en doe de gordijnen dicht. Het is tijd voor een dansje. Even de energie kwijt. Misschien heb je net als ons "Just Dance" op de spelcomputer. Dan kan je om de beurt een leuk dansje doen en ook nog eens punten verdienen. Je kan ook filmpjes van Just Dance op Youtube aanzetten en na dansen. 

Ik ben geen specialist

Ik probeer natuurlijk een zo'n leuk mogelijk stukje te schrijven met een beetje humor. Maar het blijft een vervelende tijd. Het is heel vervelend dat de economie stil ligt en dat we steeds minder tussen grote groepen mensen mogen zijn.

Wat je wel echt moet proberen is hier een leuke tijd van te maken voor de kinderen. Zij kunnen niet veel met ouders vol spanning. Probeer je zinnen te verzetten, doe wat leuks. En geniet van de tijd met elkaar. Misschien werk je anders wel een paar dagen. Deze dagen heb je nu met de kinderen. School is belangrijk maar ga ze niet drillen. Dat is niet leuk voor hun maar uiteindelijk ook niet leuk voor jezelf. Probeer de tijd die je nu hebt met elkaar zo mooi mogelijk te maken. Ik kan niet meer weg, iets wat ik graag doe. Maar wat ik leer van deze tijd is dat de kinderen het ook thuis leuk met elkaar hebben, ondanks dat ze niet buiten mogen spelen. Ik leer nu thuis te blijven, dat kon ik nooit maar nu moet het. En de muren komen nog niet op mij af! 

Raadpleeg altijd de site van het RIVM als je ergens over twijfelt. Ik heb al veel berichten voorbij zien komen met valse informatie. Let alsjeblieft op wat je deelt. Er is weer een hoop fake nieuws waarbij er alleen maar paniek verspreid wordt. 

Succes allemaal en hopelijk kan je toch een beetje inspiratie halen uit mijn tips!


Klik hier om terug te keren naar Eropuit met Kinderen