Textielmuseum in Tilburg: stoffig? Welnee!

Geschreven door: Barbara Lensen


‘Textiel? Wat is tek-stiel mama?’
‘Dat is stof. Waar je kleding en tassen, handdoeken, gordijnen of een tafellaken van maakt, maar ook garen. En in het Textielmuseum draait het allemaal om stoffen’. Reken maar dat je kind een afkeurend gezicht trekt bij het idee van een dagje Textielmuseum. Zeg nou zelf: hoe stoffig klinkt dat? Vast iets voor opa en oma, maar niet voor mij zie je ze denken.


We kunnen je verklappen dat je kinderen achteraf toch zeggen dat het leuk was. Het Textielmuseum is verrassend veelzijdig, voor jong en oud, educatief, interactief, draagt een stuk (stads)historie met zich mee en is dynamisch en deels in bedrijf. 

Textielmuseum Tilburg: Een unieke schatkamer in het hart van textielstad.

entree-textielmuseum

Het Textielmuseum ligt in Tilburg, op ongeveer tien minuten rijden van het centrum. Het is gevestigd in een voormalige textielfabriek, gebouwd in de jaren 60 van de negentiende eeuw. Door de jaren heen zijn daar verschillende gebouwen bijgebouwd, waaronder het grote glazen deel waar de entree van het museum is. Die combinatie van oud en nieuw komt ook terug in het museum zelf. Je ziet de oude stoommachine uit 1906 die de spin- en weefgetouwen aandreef. Vlak daarnaast sta je in het TextielLab, een moderne werkplaats waar je over de schouder van de maker kijkt naar het proces. 

Tentoonstellingen: zoals Makersgeheimen #3

Het museum heeft vaste exposities en wisselende tentoonstellingen. En de makers staan centraal in Makersgeheimen #3. Een doe-tentoonstelling voor jong en oud. Buitenlandse ontwerpers en kunstenaars hebben in het TextielLab hun ideeën vertaald naar textiel. Dit geeft een zeer gevarieerde tentoonstelling. Wij zagen een wandkleed dat tot leven komt middels artificial intelligence, koraal van glow in the dark-textiel, blokken (of zijn het kussens?) met bizarre vormen, mallen van textiel en veel meer.

Bij alle werken ‘ontmoet’ je de bedenker. Dat gebeurt vooral met video’s, waarin je de kunstenaar ziet en hoort. Samen met doe-opdrachten probeert de tentoonstelling je een beetje in het brein van de maker te laten kruipen.
Hoe maak je een draad met veel kleuren? Kinderen kunnen dit zelf doen met handige tools en ontdekken de mogelijkheden en het proces. Waarom vindt de kunstenaar het maken van vazen met mallen van textiel nu zo bijzonder? In een video zie je hoe het idee is ontstaan en waarom het moeilijker is dan het lijkt. Kinderen ontdekken de afdruk van de verschillende texturen door er een vel papier op te leggen en er met krijt over te krassen.

Laat je je eigen ontwerp achter, dan stuurt de kunstenaar je een berichtje! En wat gebeurt er met een berg vreemd gevormde kussens? Bouwen, neerploffen, een stoel maken, ervan af glijden of een kussengevecht! Alles kan en gebeurt. Maar denk je daar als kind over na? Over waarom je iets doet. En wat de maker nu eigenlijk bedoeld heeft. Nu wel, want zij vragen je hier: wat vind je van de vorm? Hoe voelt het? Wat deed jij ermee?

Het Textielmuseum zet al je zintuigen op scherp. De tentoonstelling Makersgeheimen #3 is te zien tot en met 26 mei 2024.

Een boeiende reis door dynamische werelden van wisselende tentoonstellingen.

In de Wollendekenfabriek waan je je in een textielfabriek uit 1900-1940. Je hoort hoe het klonk met al de machines, je ruikt de geur van olie en wol. Alsof de fabriek nog in gebruik is. Kinderen kunnen hier op zoek naar historische foto’s en filmfragmenten.

In de Damastweverij zijn 19de eeuwse weefgetouwen te zien. Toen werd daarmee met de hand geweven linnen gemaakt. De kinderen vonden het indrukwekkend om te zien: honderden draadjes die worden geleid! 

In het TextielLab zijn innovatieve processen te zien en mogen kinderen ook actief aan de slag met ontwerpen. Dit is een plek van ontwikkeling! Breien, weven, borduren, tuften, passement en lasersnijden, hier komt het allemaal voorbij. Tijdens ons bezoek werd het TextielLab al vroeg gesloten in verband met de hitte buiten die ook in de ruimte voelbaar was. Wij konden dus geen kijkje nemen. Daarom hier de link zodat je meer kunt lezen over dit ‘verlengstuk’ van het museum. 

Geniet van heerlijke verwennerijen en shop unieke vondsten

Er is een fijn café waar je wat kunt drinken en eten. Wij aten hier heerlijke cake en gebak.
Tegenover het café vind je de museumwinkel. In deze Textielshop vind je werken van ontwerpers, afkomstig uit het TextielLab. Boeken, sieraden, tafellakens, sjaals, theedoeken met insecten, tassen, kussens, dekens en nog veel meer. Maar ook creatieve doe-souvenirs. Onze kinderen gingen naar huis met een etui om zelf in te kleuren en een borduursetje.

Voor wie is het museum geschikt?

Voor jong en oud. De historie is vooral voor de ouderen interessant. Jongeren interesseren zich vooral in de innovatieve werken en al het materiaal dat je hier ziet. En de jongste bezoekers kunnen zelf aan de slag.

Het Textielmuseum in Tilburg? Gewoon doen! Het is leuk voor het hele gezin. Het museum is elke dag open van 10.00 tot 17.00 behalve op maandag. In het weekend vanaf 12 uur.

Je klikt hier voor de website van het Textielmuseum in Tilburg