Spelen en speuren in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Toen wij de vraag kregen of wij in Gelderland het Oude Ambachten & Speelgoed Museum wilden bezoeken twijfelde wij geen moment. Zo’n museum met oude ambachten en speelgoed van vroeger leek ons hartstikke leuk!

De kinderen zien dan hoe de ambachten van vroeger uitgevoerd werden en met welk speelgoed mijn opa en oma speelden. En misschien kom ik nog wel speelgoed tegen waarmee ik gespeeld heb.

Vroeger vond ik dat zelf erg interessant. Om te weten hoe mijn ouders en mijn opa en oma leefde en hoe het er in hun tijd aan toe ging. Dus tijd om mijn kinderen dat ook een beetje bij te brengen.


In 1995 opende het museum in Terschuur voor het eerst zijn deuren. Het is een uit de hand gelopen hobby van kaasboer Kees Bakker en nadat hij zijn ambacht niet meer kon uitvoeren heeft hij van zijn hobby een museum gemaakt.

Op dit moment is het museum zo uitgebreid dat je wel 160 kamers vindt met oude Ambachten en een hele verdieping vol met speelgoed van vroeger.

Het museum is een familiebedrijf en Wendy is de dochter van Kees Bakker. Zij vertelt mij dat ze altijd erg veel leuke reacties krijgen van jong en oud die in het museum zijn geweest. Het zou daarom zo leuk zijn als het wat meer naamsbekendheid zou krijgen.

Toen wij aankwamen bij het museum hadden we er 114 km opzitten. Dus als er iemand kan vertellen of dit bezoek ook een lange autorit waard is, zijn wij het wel! Lees maar snel verder.

Speuren bij de oude ambachten

We werden hartelijk verwelkomt door Ronald. Ronald is de broer van Wendy en doet van alles in het museum. Hij vertelt ons dat er 3 routes zijn. Eenvoudig aangeduid als A, B en C. Wij krijgen een speurtocht mee voor route A en B speciaal voor kinderen.

Route C is het speelgoedmuseum dus hij raadde ons aan om vooral tussen de speurtocht van route A en B daar een tussenstop te maken. Dan kunnen de kinderen lekker spelen met speelgoed van vroeger en zijn ze helemaal klaar voor de speurtocht van route B.

Ik ben met een vriendin en haar twee kinderen en we besluiten ons op te splitsen zodat we niet bij elkaar kunnen afkijken. 

De speurtocht is erg leuk gemaakt. Mijn oudste van 7 jaar kan nog maar net lezen en de jongste is 4 dus die liep er gezellig achteraan. Om de aandacht er een beetje bij te houden, vind je bij elke vraag het antwoord al in het kamertje. Het antwoord bevat 1 rode letter die je kan invullen in de rebus. Zo leer je wat en ben je lekker bezig met zoeken en het oplossen van de rebus.

Om het duidelijk te maken. Vraag 3 hangt bij een smid. Een van de 160 kamers die de ambachten uitbeeldt. De vraag hierbij is “Een smid is aan het…” Dit antwoord vind je in dat kamertje op een sticker. En één van die letters is rood en kan je bij de rebus invullen.

Verschillende Ambachten van vroeger echt beleven

Dagelijks zijn er vrijwilligers in dit museum die oude ambachten uit voeren. En in de vakanties en weekenden zijn dat er er zelfs nog meer! Voor onze eerste vraag van de speurtocht moesten we bij de glaszetter zijn. Bij dit kamertje stond er een echte glaszetter. Hij liet zien hoe dit in zijn werk ging en je mag hem alles vragen.

Ook zijn we bij een ambacht geweest die touwen maakt. Je mag dit ook zelf uitproberen. Alles wat je in dit museum doet is gratis. Maar je kan bijvoorbeeld wel een touw die je zelf hebt gemaakt kopen. Dit kan je bij de entree afrekenen en er kan ook gepind worden.

160 kamers vol oude ambachten heb je niet zo snel gezien. We zien echt van alles voorbij komen in de kamers. Van pedicure tot automonteur. Er is zelfs een heel kamertje gevuld met stofzuigers! Ook zien we een stal met dieren (geen echte) en een kamer vol met spiegels.

Bij elke kamer vindt je ook informatie over de ambacht. En onder begeleiding van een volwassenen mogen de kinderen best iets oppakken of uit proberen.

Het houdt echt niet op. En in elk kamertje leren we weer wat nieuws. Ik heb nooit geweten dat zuurkool bewaard werd in een vat met een steen erop. Of dat een platte radio vroeger twee bijnamen had zoals een "plankradio" en een "zingende plank". Meer van wat ik geleerd heb vertel ik natuurlijk niet. Dat moet je zelf maar komen ervaren in dit leuke museum.

Spelen in het speelgoedmuseum

We hebben onze ogen uitgekeken bij de eerste route en dat was nog maar het begin! Maar eerst even wat drinken voordat we verder gaan. In het museumcafé kan je lekker wat drinken en ook wat eten. Wij hebben alleen wat gedronken omdat we onderweg al gesnoept hadden. We hebben immers met file en al 2 uur in de auto gezeten.

Tussen de speurtocht van de route A en B zijn we gaan spelen bij het speelgoedmuseum. Je vindt hier heel veel speelgoed om naar te kijken maar ook heel veel speelgoed om mee te spelen! En dat is een fijne onderbreking voor de kinderen.

Eerst lopen we al langs vitrines vol met speelgoed waarmee er vroeger gespeeld werd. Ik zie ook een hoop speelgoed wat in mijn tijd populair was. Zoals poppen, spellen en treinen.

Ook herken ik speelgoed waarmee mijn ouders gespeeld hebben. Daar hebben ik en mijn broers ook nog mee gespeeld. Zoals Meccano.


Dan komen we bij de "speelhoek". We zien een hele grote sjoelbak en Sanne, mijn oudste dochter, waagt zich aan een spelletje. De kinderen van mijn vriendin duiken achter de nintendo van 30 jaar geleden voor een spelletje Supermario. En Emma mijn jongste van 4 jaar speelt met de wipwap en knikkerbaan. 

Wij zien een flipperkast staan en gelukkig heeft mijn vriendin nog €0,50 cent in haar zak zitten om een potje te flipperen.

Meestal ga je er lekker bij zitten als de kinderen aan het spelen zijn, maar wij konden het niet laten om ook een potje te sjoelen en met de knikkerbaan te spelen. In dit museum wordt je gewoon weer jong!

We zijn helemaal nog niet klaar, buiten is er ook nog van alles te zien en te beleven

Mijn vriendin moest naar huis voor de paardrijles van haar dochter maar wij hadden nog tijd over en wilden helemaal niet naar huis!

Buiten staan er ook nog heel veel oude landbouwvoertuigen. En Oud-Hollandse spellen!

Sanne en Emma hadden de spelletjes natuurlijk al gezien, dus we zijn vrij snel langs de voertuigen gelopen. Sanne en Emma beginnen met het "spijkerbroek hangen". En dat doe je precies zoals het er staat. Je hangt aan een spijkerbroek. 

Ook kon er gehoepeld worden, iets wat dus best nog moeilijk is. Ik heb het namelijk geprobeerd en vroeger ging toch echt alles beter. Stelten lopen is ook zoiets wat er makkelijk uitziet maar niet te doen is ben ik achter gekomen. Gelukkig zijn de kinderen iets behendiger en hebben ze de spelletjes allemaal gedaan alsof het niets was. 

Dit museum is zeker een bezoek waard

Zoals ik al vermeld had hebben wij er 2 uur over gedaan met file erbij. Wij wonen 114 km van dit museum af. Het schoot mij wel even te binnen in de auto of ik er geen spijt van zou krijgen. Soms zijn wij namelijk best snel door een museum heen. Vooral als de kinderen niks mogen.

Ik kan je vertellen dat het de rit zeker waard was! Er is zoveel te doen voor kinderen en de speurtocht is ook niet te moeilijk. Maar ook niet te makkelijk voor kinderen die wat ouder zijn. Die leren er namelijk meer van. En er zijn ook andere speurtochten. De speurtochten zijn op verschillende niveaus. Zo kunnen oudere kinderen en volwassenen ook leuk mee doen!

Er lopen zoveel verschillende mensen rond in het museum. Het is echt een leuk museum voor jong en oud. Maar ook als je minder valide bent kun je in dit museum terecht. Het hele museum is namelijk rolstoelvriendelijk en er zijn invalide toiletten aanwezig. 

Ook fijn om te weten is dat je bij het museum gratis kan parkeren.

Wil jij ook naar dit leuke museum in Terschuur? Klik dan hier voor de website

Nog tot 28 februari te bezoeken: Barbie en Ken

Vanaf 1 juli is de expositie ‘Barbie & Ken, al bijna zestig jaar een setje’ in het museum te bewonderen. Deze mooie collectie bestaat met name uit Barbie’s & Ken’s van de beginjaren tot en met circa 1975. En wie is er nu niet opgegroeid, Barbie is van alle tijden!

Naast de collectie Barbie’s is zijn er ook veel dingen te zien en te doen voor jong en oud. Wat dacht je van een leuk Barbie fotohokje waar je (verkleed) in op de foto kunt. Of een van de Barbie caravans, hoe leuk zijn die. Voor de kinderen is er een leuke speeltafel en er zijn ook leuke activiteiten zoals een Barbie taxatiedag, een beursdag en knutsel workshops. Ook zijn er diverse winacties met Barbie verkleeddagen en voor de mooiste tekening.


Klik hier om terug te keren naar de leukste musea
Klik hier om terug te keren naar Eropuit met Kinderen
Klik hier voor de leukste uitjes in Gelderland