Het Rijksmuseum van Oudheden, op zoek naar mummies

Wendy Reurich-Bul

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden brengt de oudheid en de archeologie tot leven. In 2018 bestond het museum al tweehonderd jaar! Een oud museum hoeft niet saai te zijn, want in dit museum ontdek je met je kinderen de grote collectie. Wij deden een leuke speurtocht en ontdekte een hoop over de mummies bij de tentoonstelling over Egypte.

Leuk om te vertellen is dat de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden uit circa 180.000 objecten bestaat, verdeeld over vier gebieden:

●      Egypte
●      Klassieke Oudheid (Grieken, Romeinen, Etrusken)
●      Oude Nabije Oosten
●      Nederland (prehistorie, Romeinse tijd, middeleeuwen)

Mummies uit Egypte

Anouk en ik zijn speciaal voor de vaste tentoonstelling Egypte naar het museum geweest. Toen ik jonger was, ben ik zelf al eens naar deze tentoonstelling geweest. Nu wilde ik de tentoonstelling graag aan haar laten zien. 

Ruim 1400 voorwerpen uit de wereldberoemde Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden vormen de vaste tentoonstelling Egypte. Er is tijdens de tentoonstelling veel aandacht voor fascinerende mummies en kleurrijke mummiekisten. Heel gaaf om te zien! Wat een werk moet het geweest zijn om een sarcofaag (een mummiekist van steen, dit woord hebben we geleerd tijdens de speurtocht) te maken!

De Egyptische zalen zijn te vinden op de gehele begane grond van het museum.

Op zoek naar Dummie de mummie in het oude Egypte

We mochten bij binnenkomst in het museum kiezen uit een audiotour of een speurtocht. Wij zijn voor een speurtocht gegaan. Elke tentoonstelling heeft een bijpassende speurtocht zo ook de tentoonstelling over Egypte.

Onze speurtocht heet ‘Dummie de mummie en het oude Egypte’. Een vrolijk boekje met stickervel. Ook krijg je een potlood mee om de antwoorden in te kunnen vullen.
In het opdrachtenboekje staan verschillende opdrachten. Er moet geschreven, geplakt en getekend worden. Het is belangrijk om de juiste volgorde aan te houden en alles goed te bekijken zodat je geen antwoord mist.

Aan het eind van het boekje staat ook nog een leuke prijsvraag. Het antwoordstrookje kan je aan het eind van je bezoek inleveren bij de kassa. Iedere maand wordt er een winnaar getrokken! Bij deze speurtocht maak je kans op een gaaf prijzenpakket.


Wat een gaaf museum en wat een hoop te ontdekken

De tentoonstelling begint met een introductie op de geschiedenis en de topografie van het oude Egypte, van ca. 10.000 v.Chr. tot 1.000 na Chr.

Je loopt als het ware langs de tijdlijn van toen. Anouk en ik vonden het erg bijzonder om te zien hoe de Egyptenaren zo veel jaar geleden al zoveel verschillende, vaak hele kleine, dingen met de hand konden maken. Sommige gebruiksvoorwerpen hadden zelfs al een bepaalde kleur!

Met een 3D-applicatie kun je zelf onderzoek doen naar mummies uit de collectie. Door op een touch screen te klikken, kan je de mummie van de priester Ankhhor digitaal ‘ontleden’. Anouk was voornamelijk benieuwd of je zo écht de (uiteraard overleden) mens kan zien in de windsels. Daar weet ze nu het antwoord op! Ze vond dat best een gek idee!

Op zoek naar Toetanchamon

Halverwege kom je ook de tijdelijke tentoonstelling "Op zoek naar Toetanchamon" tegen.  Hier kunnen kinderen tussen 7 en 12 jaar op zoek naar het verborgen graf van de beroemdste farao van Egypte. Er zijn verschillende spellen, codes en raadsels te doen en in het mummie-lab zijn verschillende proefjes en experimenten. Anouk is 12 jaar en zij vond dit onderdeel vooral erg leuk omdat het wat actiever is. Na al het rondlopen en speuren tijdens de speurtocht, kon ze nu even iets ‘doen’. Een leuke en leerzame afwisseling dus!

Speurtochten zijn al leuk om te doen vanaf groep 3

Anouk en ik denken dat dit museum geschikt is voor kinderen vanaf groep drie. Hieronder staan de verschillende activiteiten die worden aangeboden nog eens op een rij:

  • Speur- en doeboekje over Egyptische farao’s (vanaf 4 jaar)
  • Met Klaas naar het oude Egypte (audiotour, vanaf 7 jaar)
  • Met Nienke naar het oude Griekenland (audiotour, vanaf 7 jaar)
  • Speur- en doeboekje bij de tentoonstelling Doggerland (vanaf 8 jaar)

Ook dit toffe museum bezoeken en lekker speuren tussen de mummies? Check dan de website van het Rijksmuseum van Oudheden hier.

Handig om te weten

  • Parkeren kan het makkelijkst bij parkeerterrein Haagweg. Vanaf het parkeerterrein is het zo’n 7 minuten lopen. Ook gaat er een busje vanaf het parkeerterrein of is het mogelijk om fietsen te huren.
  • Het busje zet je voor het museum af. Dit duurt ongeveer even lang als lopen (als de bus er meteen staat).
  • Er mogen in het museum foto’s gemaakt worden (zonder flits).
  • Het museum is vlakbij het centrum van Leiden. Goed te combineren dus met een hapje eten, een rondvaart door de grachten of een middagje winkelen.
  • Er is ook een Museumwinkeltje + Museumcafé. Altijd goed voor de kleine archeologen onder ons!
  • De kinderspeurtochten en audiotours zijn deze zomer gratis!

Klik hier om terug te keren naar Eropuit met Kinderen
Klik hier voor alle leuke uitjes in Zuid-Holland