Al meer dan 40 jaar ligt er in Eindhoven een dorp. In dit dorp kun je van alles leren en vooral veel doen uit de tijd van de prehistorie en de vroege middeleeuwen. De naam van dit dorp is dan ook heel toepasselijk ‘Het preHistorisch Dorp’
Wij bezochten dit dorp in de herfstvakantie en deden historische spelletjes, aten broodjes bij het vuur en leerden de 'bewoners' kennen.
Het preHistorisch Dorp is een openluchtmuseum. Dat betekent dat je heel veel buiten loopt in de open lucht. Het dorp komt uit de prehistorie en toen deden ze natuurlijk veel buiten. Denk aan jagen, vuur maken, water halen, ambachtswerk en natuurlijk buiten spelen.
Na de entree stap je zo de tijd van de prehistorie in. Je ziet mensen lopen in klederdracht van die tijd en de huizen zijn gebouwd van hout en klei en hebben rieten daken. Op de plattegrond die je meekrijgt bij de receptie vind je alle activiteiten die je kan doen in het preHistorisch Dorp. Mijn kinderen zijn gelijk enthousiast! De jongste wil gelijk door naar het boogschieten terwijl de oudste een broodje bakken bij het vuur wel een goed idee vindt.
In de vakanties kun je niet alleen de activiteiten doen die op de plattegrond staan en er altijd te doen zijn. Vaak worden er nog andere activiteiten georganiseerd. Deze activiteiten zijn te doen in het gehele dorp. Tijdens ons bezoek doen we vooral veel spelletjes, wat het bezoek voor de kinderen nog interessanter maakt. De kinderen krijgen ook een doeboekje mee. Hier staan alle activiteiten nog eens in beschreven en weten ze ook in welke tijd ze beland zijn.
Omdat er op veel plekken van alles te doen is in het dorp gaat het nooit vervelen. De bewoners van het dorp staan klaar voor al je vragen en hebben alle geduld om de spelletjes uit te leggen.
Ik noem de mensen die wij in klederdracht zien lopen bewoners. Zij wonen hier natuurlijk niet echt. Maar het kan wel! In juli en augustus heeft er bijvoorbeeld een vrouw geleefd in één van de huizen op het plein. En er zijn medewerkers van het museum die het leuk vinden om eens een nachtje te blijven.
De ‘bewoners’ vinden het ook echt leuk om iedereen die op het park komt wat te leren. Zodra je een vraag stelt nemen ze alle tijd om het je allemaal te vertellen. Er lopen ook kinderen rond op het park. Samen met een meisje uit de prehistorie hebben Sanne en Emma gezellig een broodje gebakken bij het vuur.
Bij de herberg 'Den Bonten Os’ kun je heerlijk lunchen. Je krijgt hier niet een stuk zwijn op een houten plank met een beker bier als lunch. Iets wat je wel verwacht bij het interieur. Net als in de vroege middeleeuwen zit je hier aan lange tafels en hangen er grote kandelaars aan het plafons en zijn er voor het extra licht kaarsen aangestoken.
Gelukkig hebben ze hier gewoon overheerlijke broodjes, salades en kindergerechten zoals een broodje knakworst en mogen we met bestek eten. Ik neem een ‘broodje kip zonder kop’ en de kinderen gaan voor de poffertjes.
In de herberg worden pure mensen opgeleid lezen we op de menu kaart. Dit zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij worden hier begeleid en doen zo een stap richting betaald werk.
Het broodje is echt om te smullen. En de kinderen eten ook hun buikje rond.
Het preHistorisch Dorp is niet heel groot maar omdat er zoveel te doen is ben je er wel een dag zoet. De kinderen vermaken zich met spelletjes en activiteiten en leren ondertussen ook nog eens een hoop over onze geschiedenis. Mijn oudste dochter vindt geschiedenis op school niet bepaald een heel leuk vak. Maar in het preHistorisch Dorp is het juist wel leuk om wat te leren over hoe boeren hun brood bakten of hoe de smid zijn messen sleep. Je ziet het gebeuren, je mag eraan meedoen en dat maakt de geschiedenis veel leuker.
Op het plein voor 'Den Bonten Os' is het één en al gezelligheid met een bruisend terras en middeleeuwse spelletjes. Na onze gezellige dag kunnen we in het winkeltje bij de entree/uitgang nog een laatste souvenir kopen. Tijd om weer in het heden te stappen.
Wil jij nou ook eens ervaren hoe het eraan toegaat in het preHistorisch Dorp? Klik dan hier voor de website van het preHistorisch Dorp en koop je tickets. Let wel op. Het preHistorisch Dorp is na 5 november gesloten voor bezoekers en gaat dan in het voorjaar weer open.