Het Oyfo techniekmuseum, een interactief techniekmuseum voor jong en oud

Gechreven door: Linda Vinke.

Techniek is overal en voor iedereen. In een oude fabriek in Hengelo (OV) vind je dit ontzettend  interactieve museum. Oyfo is ontstaan uit een fusie van Techniekmuseum HEIM, CREA Centrum voor Kunsteducatie en Muziekschool Hengelo. Sinds 2017 heet het Techniek en Kunstmuseum Oyfo. 

We komen binnen in een lichte hal waar we ons melden bij de balie. We krijgen meteen allemaal een nekkoord met een pasje eraan. Dit pasje kunnen we scannen bij verschillende videoschermen verspreid over het museum. Wanneer je alle vragen hebt beantwoord kun je door naar de Futurator en wordt je toekomst voor je uitgestippeld. Onze meiden komen alle vier als ‘ondernemers’ uit deze scan. Wat zou dat betekenen voor de toekomst.

In de vakantieperiodes zijn er diverse workshops in het museum. Wij hebben gereserveerd voor de workshop ‘Tinkeren, doen en denken tegelijk!'. De kaartjes hiervoor ontvangen we meteen bij binnenkomst van het museum.

We nemen ook een Bingokaart mee voor onderweg. Hiermee starten we ons eigen onderzoek in de verschillende zones van het museum. 

Op ontdekkingstocht door het techniekmuseum

We starten onze ontdekkingstocht boven. Meteen stappen we een kleine filmzaal in waar een 5 minuten durende film laat zien wat de mens allemaal heeft uitgevonden, waar we dit voor gebruiken maar ook met beelden hoe we de aarde belasten. Een kort, informatief en educatief filmpje om mee te starten. 

We komen in een ruimte die ‘de scheppingsdrang’ heet. In deze ruimte staan schappen vol voorwerpen als telefoons, kleine ovens, computerschermen en camera’s in diverse formaten. Deze ruimte is onderdeel van de tentoonstelling "Het Magazijn". Naast de schappen staat een interactieve tafel en een medewerker van het museum laat zien aan onze meiden hoe dit werkt. Je pakt een voorwerp uit de schappen en legt deze in het midden op een speciaal plateau. Vervolgens kun je met meerdere personen rondom de tafel staan en vragen beantwoorden en/of informatie lezen over het voorwerp wat je hebt neergelegd. Vooral onze dochters van 8 en 12 jaar vonden dit heel tof om te doen.

We vervolgen onze route en komen bij ‘de maakbare mens’. Onderdeel van de tentoonstelling Bodyshop. Via een groot scherm kun je kennismaken met wat het is om een prothese te hebben en zo een nieuwe versie van jezelf maken. Onze oudste dochter springt en beweegt voor het scherm en vermaakt zich enorm. Er is hier een ruimte met roze wanden en vervormende spiegels, zodat je jezelf steeds anders ziet. Favoriet bij onze meiden want dit is erg lachwekkend.

De workshop "Tinkeren"

Het is tijd voor de workshop ‘Tinkeren’. Tinkeren is doen en denken tegelijk. We doen deze workshop in een echt technieklokaal. Hier worden we hartelijk ontvangen en kunnen we aan speciale werktafels plaatsnemen. Als iedereen er is starten we.
Op iedere tafel zijn snijmatten, een schaar, rietjes, ijsstokjes, veren, doppen en ander klein materiaal te vinden. De opdracht is om een wagen te maken die zo langzaam mogelijk rijdt. Er is allerlei materiaal wat de kinderen mogen gebruiken, er zijn lijmpistolen, een soldeermachine en diverse soorten gereedschap.

Er wordt volop geknutseld, nagedacht over de beste mogelijkheden en er is ook ruimte om iets totaal anders te maken als je dat liever doet. Zo maakt mijn dochter van 8 jaar een zeilboot. De jongste van 4 jaar versiert een ballon en is daar heel blij mee. De workshop is al afgelopen voor de meiden er genoeg van hebben en alle mooie creaties mogen mee naar huis genomen worden.

Veel mooie tentoonstellingen in het Oyfo museum

In de tentoonstelling ‘Onze planeet’, te vinden op de eerste etage, ontdekken we dat we als mens eigenlijk nog niet zo lang bestaan.
Waar komt energie vandaan? En wat doet het met de aarde dat we hier met acht miljard mensen wonen? Hier wordt de koppeling gemaakt met of er voldoende eten is en wat gaan we in de toekomst eten als de grondstoffen opraken. 

Er zijn ook mooi tentoonstellingen te vinden die tijdelijk zijn, zoals de Textielfabriek van de toekomst. Hier kun je zien hoeveel stappen er nodig zijn om textiel te maken. Er hangen rijen kleding aan het plafond waarbij te zien is hoeveel stappen een t-shirt nodig heeft om een bepaalde kleur te krijgen. Behoorlijk confronterend.

Bellen vanuit een telefooncel. Dat is raar..

Er zijn veel medewerkers beschikbaar op zowel de eerste etage als op de begane grond die uitleg geven of helpen bij de interactieve wanden of doe spellen. Wij ervaren dit als heel prettig.

Bij mens & productie, onderdeel van de tentoonstelling ‘De fabriek’ ontdekken de meiden via touchscreens hoe je met een verfmachine verf mengt, wat fabriekswerk inhoud en hoe de distributie van pakketbezorgers werkt. Via een touchscreen moeten ze zo snel mogelijk pakketjes op de juiste huisnummers brengen. Nog een hele uitdaging bleek, want je moet goed kijken en snel zijn tegelijk. Samenwerken is het keywoord!

Bij de tentoonstelling ‘De Centrale’ maken onze meiden kennis met een telefooncel van PTT telecom. Kennen ze niet! Erg ligt een muntje in de telefooncel en ze krijgen uitleg dat ze een nummer moeten bellen waarna er vervolgens een telefoon aan de muur rinkelt. Hilarisch! Dit vonden ze geweldig en gingen ze onderling een aantal keren doen.  

Het museum door glijden, dat gebeurt niet vaak

Het allerleukste van dit techniekmuseum vonden onze meiden de glijbaan waarbij je van de eerste etage naar de begane grond glijdt. Deze glijbaan is in juli geopend met het bijbehorende thema ‘Oyfo beweegt’. De glijbaan is te vinden direct achter de telefooncel en brengt je op de begane grond. 

Hier op de begane grond waren we al eerder voor de workshop ‘Tinkeren’ maar hier vind je ook de Machinehal en de ‘Futarator’. Immens grote machines die je volledig van binnen en buiten kunt bekijken. 

Wat een onwijs leerzaam en tof museum is Oyfo


We besluiten als afsluiter wat te gaan drinken bij het mooi ingerichte restaurant ‘Lust’. Niet alleen de inrichting is prachtig, ook de menukaart is kleurrijk en bomvol lekkere drankjes en gerechten. We genieten van een heerlijk drankje en besluiten ook meteen te lunchen. In de museumwinkel kijken we nog rond naar alle mooie en duurzame producten die te koop zijn. Een mooie afsluiting van dit museumbezoek.

We hebben genoten van ons bezoek en raden dit museum daarom ook van harte aan bij iedereen. Niet alleen kinderen maar ook volwassenen kunnen hier een hoop doen en leren. 

Wil je dit museum ook bezoeken? Klik dan hier voor de website van het Oyfo techniekmuseum.