Natuurmuseum Brabant interactief museum voor jong en oud

Debby is met haar gezin een dagje in het natuurmuseum Brabant geweest. Een leuk interactief museum waar ze toch nog wel een hele tijd hebben vertoeft. En dat terwijl ze eigenlijk niet zeker wist of haar kinderen een museum wel leuk zouden vinden. 

Je leest alles over dit leuk museum in haar blog.

Ons eerste museum bezoek met ons gezin

We zochten voor ons weekendje Brabant nog een leuk uitje en kwamen uit bij Natuurmuseum Brabant in Tilburg.

Een spannende keuze met 2 kinderen die nog nooit in een museum geweest zijn en redelijk snel uitgekeken kunnen zijn op dingen.
Het museum heeft onze verwachtingen overtroffen en we kregen met moeite de kinderen mee naar huis. 

We worden vriendelijk ontvangen bij binnenkomst. Er wordt uitgelegd wat er allemaal te doen is en waar de garderobe is zodat we niet de hele middag onze jassen bij ons hebben. Bij de garderobe zien we al iets heel gaafs. Er hangt hier een groot skelet van een potvis.

Nadat de jassen zijn opgehangen gaan we naar binnen en al snel wordt er een grot gevonden waar we naar binnen kunnen lopen, spannend. Vanuit deze grot komen we in de ijstijd terecht. Hier vinden we diverse opgezette dieren en informatie uit de ijstijd.
De opgezette mammoet en sabeltandtijger zijn best indrukwekkend. Verder komen we een Neanderthaler, huidentent en fossielen tegen. En we gaan op een virtuele jacht naar de mammoet.
Er is nog zoveel meer te zien in het museum, we gaan daarom verder naar één van de ander zalen.

Dit museum is vooral leuk omdat hij interactief is

We komen binnen in de OO-zone en zijn onder de indruk van alle opgezette dieren, planten en mineralen die hier liggen. Overal waar we kijken zien we iets nieuws we kijken onze ogen uit.

Supergaaf in deze zaal is dat de kinderen hier zelf als echte onderzoekers aan de gang kunnen.
Bij één van de medewerkers kan je een pasje vragen waarmee je je eigen onderzoek kan starten. Je begint op de computer en kiest hier welk onderzoek je wil doen. Op de computer krijg je dan aanwijzingen in welke vitrinekast de spullen liggen die je nodig hebt voor jouw onderzoek. Het pasje scan je bij de betreffende vitrinekast en dan schiet er een la open waarin de onderzoekskoffer ligt die je nodig hebt. Aan de hand van de spullen in de koffer en de aanwijzingen op je computer kan je het onderzoek afronden.

Er zijn diverse onderzoeken die je kunt uitkiezen en hierdoor kan je je in deze zaal met gemak een hele tijd vermaken. 

We zijn ondertussen alweer een tijdje in het museum maar nog steeds op de begane grond. Tijd om de andere verdiepingen te gaan onderzoeken. 

Verder op ontdekkingstocht naar de dino's

Wat erg in de smaak viel bij onze kinderen was de tentoonstelling "Vreemde vogels, die dino's". Je leert hier veel over de dino's door de opdrachten die er zijn. Die zijn er voor verschillende leeftijdscategorieën. Buiten dat het leerzaam is kan je hier ook veel doen. Je kunt botten opgraven in de zandbak, je verkleden in een dinopak of dinoschoenen en dinovleugels aantrekken. 


Nog zoveel te zien en te doen

We zijn nu al een aardig tijdje in het museum en hebben bovenste verdieping nog niet gezien, we gaan eens kijken wat daar te beleven is.

We komen als eerst in de zaal bij Kikker en zijn vriendjes. Dit is een hele leuke zaal voor de jongere kinderen. Ze kunnen hier in een huisje spelen, appels van de boom plukken, vissen vangen, jezelf verkleden en er is een verjaardagstafel met een taart erop. 

Ons zoontje (4) heeft zich hier een hele tijd vermaakt terwijl onze dochter (7) het na een tijdje wel gezien had. Zij is toen op ontdekking gegaan en kwam uit in de zaal BOS. Ze was hier zo enthousiast over dat we er allemaal een kijken zijn gaan nemen. 

BOS Beleef Ontdek Samen

Onze dochter heeft er niks van gelogen, dit is toch wel onze favoriete zaal. Er is hier zoveel te ontdekken. Als eerst pak je een tak waarmee je de ontdekkingskastjes kunt openen. In elk ontdekkingskastje zit een andere opdracht. Omdat het herfst is zijn de opdrachten in dat thema. Zo leren we hoe spreeuwen vliegen, hoe de esdoorn zijn zaadjes als een propeller verspreidt, hoe een egel voelt en nog heel veel meer. In elk kastje hangt een boekje met verschillende opdrachten en vind je al benodigdheden om de opdrachten uit te voeren. De opdrachten zijn zeer divers en leuk voor allebei onze kinderen. Verder kan je met de takken in de zaal meer dingen tot leven brengen, je kan de spechten laten hameren, een muis laten rennen en vieze luchtjes ruiken.
In deze zaal is ook een interactief bos. Bij ons lopen er egels, mieren en pissebedden over de vloer, groeien er paddenstoelen en kunnen we een regenboog maken. Deze zaal veranderd per seizoen.

Bovenstaande is niet alles wat we gezien hebben, we hebben een fototentoonstelling, de tentoonstelling Mispoezen en Pechvogels en de tentoonstelling Jouw Brabant, mijn Brabant gezien. Je vind bij verschillende zalen opdrachten voor alle kinderen die op de basisschool zitten. De opdrachten zijn onderverdeeld in de groepen 1 t/m 8.
Omdat de tentoonstellingen regelmatig veranderen en ook de zaal BOS per seizoen wijzigt gaan wij zeker nog een keer terug naar dit kei toffe museum.
We hadden het niet verwacht maar hebben ons hier echt heel wat uren vermaakt en de kinderen hebben zich niet verveeld.

Natuurlijk willen jullie het museum nu ook bezoeken. Neem dan eerst eens een kijkje op de site. Je kan hier heel veel informatie vinden over welke tentoonstellingen er zijn, maar ook veel praktische informatie over parkeren, het openbaar vervoer, entreeprijzen en entreekaarten bestellen.