Op zoek naar de Dominomus in het Natuurhistorisch museum Rotterdam

Op een gezellige plek in Rotterdam vind je het Natuurhistorisch museum. Omdat je vanaf hier ook een bezoekje brengen aan de Kunsthal en een wandeling maken door het Museumpark. Ben je gelijk een leuk dagje weg. 

Als je het museum inloopt zie je al gelijk een enorm geraamte van de potvis. En als je wat verder kijkt zie allemaal verschillende opgezette dieren. Jawel bijna alle dieren die hier staan hebben ooit geleefd en zijn opgezet in het museum. Ik zeg bijna alle dieren omdat een paar jaar geleden de hoorn van de neushoorn is gestolen en ze er nu een kunststof versie van hebben op gehangen.

En er is een kast is met wel hele vreemde diersoorten, waarvan je je afvraagt of het wel echt is. Wij hebben het even nagevraagd en jammer genoeg zijn deze dieren niet echt. (maar wel heel leuk om naar te kijken)

Een speurtocht voor de kinderen

Als je naar een museum gaat is het handig om altijd even te vragen of ze een speurtocht hebben. Dit is niet alleen leuk voor de kinderen maar ook voor jezelf.

Met een speurtocht kom je overal en je leert er ook gelijk wat van. Soms heb je de neiging om door te lopen en denk je het wel gezien te hebben. Met een speurtocht moet je wel verder kijken en zie je veel meer.

In het Natuurhistorisch museum hebben ze verschillende soorten speurtochten voor verschillende leeftijden. Voor onze dochter van 5 konden we een speurtocht kopen van €1,50

Er staan zoekopdrachten in maar ook moeten ze sommige plaatjes aftekenen. Heel leuk!

Fossielen, geraamtes en insecten

In het  museum zie je van alle tijden geraamtes en van miljoenen jaren geleden vind je zelfs fossielen. Er staat ook een heel groot geraamte van olifant Ramon die vroeger in Blijdorp heeft gewoond. Heel gaaf om te zien dat grote skelet van de olifant.

Ik vond het ook heel interessant om te zien wat er in Nederland is gevonden aan fossielen. Zo staat er een schedel van een mammoet die is opgezogen uit de Maas bij Noord-Brabant. En in de St. Pietersberg bij Maastricht hebben ze een schedel van een Mosasaurus opgegraven. 

Er zijn ook veel opgezette insecten. Van vlinders tot vliegende herten (dat zijn echt hele grote kevers) 

Leer over het bewaren van de natuurhistorische voorwerpen.

In het museumlokaal kunnen de kinderen van alles ontdekken over de dieren. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe de natuurhistorische voorwerpen bewaard worden.

Er zijn activiteiten zoals het goede plaatje van voedsel bij de dieren hangen en de huiden/schilden bij het goede dier raden.

Ook de stad heeft natuur

In de stad vind je ook natuur maar ook veel vervuiling. Erg interessant om te zien, vooral voor kinderen die geen idee hebben waar hun afval terecht komt en dat er ook in de stad dieren wonen.

Ratten en zelfs vossen zijn er te vinden in de steden.

Je kan er zelfs over debatteren, via een filmpje kan je dan antwoord geven op een aantal vragen. Sanne was er net iets te jong voor maar vond het wel erg interessant. 

Dode dieren met een verhaal

De bekendste die ik hiervan herkende was de dominomus. Maar we hebben ook de tweedekamermuis, traumameeuw en een verslikvis. Drie voorbeelden van welke dode dieren met een verhaal er zijn, maar er zijn er nog meer! 

Deze dieren vind je in een aparte vitrine en vertellen allemaal een verhaal. 

Handig om te weten

  • Parkeren doe je in de garage van het museumpark. Probeer het niet bij het museum zelf, daar is het altijd vol.
  • Koop een speurtocht
  • Er zijn heel veel opgezette dieren. Hou daar rekening mee met jonge kinderen het is niet eng, maar het zijn wel dode dieren.
  • Er is geen horeca en eigen consumptie mag niet.
  • Voor de site van het museum klik je hier