Nationaal Militair Museum in Soesterberg

Geschreven door: Ilone Pecht

De slogan op de website zegt het al: “Er hangt avontuur in de lucht!” En zo voelde het voor de kinderen ook. We gaan naar een echt Militair Museum. 

Er is veel te beleven in dit museum. De kinderen mogen veel doen en kunnen heel veel gevechtsvoertuigen bewonderen. Toen we bij aankomst de tankwagen zagen staan, konden de kinderen niet wachten om naar binnen te gaan.

We vertellen je in deze blog alles over de speelhal, de wapens en de voertuigen die we gezien hebben.

Een warm welkom door de vriendelijke medewerkers.

Bij binnenkomst werden we vriendelijk op weg geholpen door de medewerkers van het museum. Je mag uiteraard zelf een route verzinnen, maar als je de gele pijlen op de grond volgt, ben je er zeker van dat je alle zalen en exposities te zien krijgt.

We starten ons bezoek met een intro-film om vervolgens de gele pijlen te volgen door alle exposities heen. Onderweg komen we ook een aantal interactieve schermen tegen waarbij je korte video’s kan starten of door beeldmateriaal kan swipen.

Gave tentoonstellingen over militairen in verschillende tijden.

Er is van alles tentoongesteld, niet alleen prachtig beeldmateriaal, maar ook zijn er wapens te zien waar door de eeuwen heen mee gevochten werd. En uiteraard mochten ook de diverse uniformen niet ontbreken. En niet alleen van het heden, ook uniformen van eeuwen terug zijn te bezichtigen. Het is leuk om te zien dat de kinderen dan ook echt de verschillen in de uniformen weten te benoemen en de vooruitgang waarnemen die gemaakt wordt in de loop der tijd.

In de zaal van Militairen zijn video-hokjes, waar je een video kan starten van een Nederlandse militair. Hij vertelt over zijn tijd in dienst en over een bepaalde gebeurtenis. De kinderen vonden het ontzettend interessant om de verhalen te horen uit de mond van een echte militair.

We vervolgen onze weg en komen in een zaal waar de kinderen via interactieve videoschermen zelf een aanvalslinie kunnen opstellen. Deze aanvalslinie bestaat uit infanterie, cavalerie en artillerie. De tegenstander doet dit ook en dan wordt er om beurten geschoten. De kinderen proberen het steeds beter te doen en te leren van voorgaande fouten. Het was daardoor niet gemakkelijk om ze weer mee te krijgen naar de volgende zaal.

Voel je een echte militair in de speelhal

In de speelhal kan je in een vliegsimulator vliegen, op een (nep) paard door smalle bospaden galopperen maar ook als trommelaar de maat trommelen voor de infanterie.

Verder vonden de kinderen het erg interessant om op een computerscherm te zien wat beschermstukken kunnen betekenen voor een soldaat. Er staan twee poppen, de ene heeft een harnas aan en de ander een maliënkolder. De kinderen kunnen beide poppen slaan met een zwaard of stok en zien op het scherm hoeveel impact de slag heeft op beide beschermstukken en welk beschermstuk dus beter beschermt.

Hoe was het om als kind de tweede wereldoorlog mee te maken? Volg de indrukwekkende verhalen in "de klas van '45"

Wat ook veel indruk maakte, was de “Klas van ’45”. Dit bevindt zich op de begane grond, je krijgt een hoofdtelefoon mee en start in een klaslokaal. Hier start een filmpje waarin vijf kinderen worden geïntroduceerd die ieder hun eigen oorlogsverhaal vertellen.

De filmpjes duren zo’n 5 minuten, daarna gaat er een deur open en kom je in een ander vertrek, wat weer hoort bij een verhaal van een van de kinderen. In totaal ben je iets meer dan een half uurtje bezig om alle vertrekken te doorlopen. (Let even op de leeftijd: onze jongste is 8 en vond het soms spannend.)

Gaaf om alle leger voer- en vliegtuigen te zien

Toen we eenmaal beneden waren liepen we door de grote zaal waar alle militaire voertuigen staan én hangen. De kinderen wisten niet waar ze moesten kijken. Prachtig! Lichte teleurstelling toen ze hoorden dat ze er niet in mochten klimmen, maar het aangezicht alleen al, maakte dat bijna al weer goed. Wat ontzettend gaaf om alles van dichtbij te kunnen bewonderen.

Toffe buiten activiteiten

Nadat we ons vergaapt hebben aan alle stoere voertuigen beneden gaan we naar buiten, daar staat namelijk een jeep waar ze wel in kunnen klimmen. Ook willen de kinderen graag een rondje maken over de stormbaan. Bij sommige obstakels is wel nog wat hulp nodig, maar ze kunnen hier aardig wat energie kwijt. Enthousiaste ouders kunnen hier trouwens ook nog hun kunsten vertonen (als ze zouden willen).

Buiten staan ook nog een aantal gevechtsvliegtuigen die van dichtbij te bekijken zijn, dus we lopen een flink rondje langs al het moois dat er buiten staat. Als klap op de vuurpijl vliegt er redelijk laag nog een legerhelikopter over, dus dat was een mooi cadeautje.

Als het mooi weer is, zou je een extra kledingsetje mee kunnen nemen. Buiten is namelijk een klein waterspeelplaatsje. Alleen op blote voeten is het ook mogelijk om er te spelen, maar de meeste kinderen die wij zagen, waren van hun enkels tot hun kruin doorweekt.

In de zomermaanden is een vakantieprogrammering. Dan kunnen de kinderen op verkenning in een mini-jeep of mini-tank. Hier kan je kaartjes voor kopen. Ook kunnen de kinderen hun soldatenskills testen en voeren ze op het buitenterrein stoere soldatenactiviteiten uit: salueren, een tentje opzetten, code kraken, knopen leggen, een schuttersputje bouwen en wordt de conditie getest bij de mini-bootcamp.

Dit was nog niet beschikbaar toen wij er waren maar als je wilt weten wat er te doen is tijdens jouw bezoek klik dan hier. Goed om te weten is dat het parkeren gratis is.

Na het zien van alle zalen, tentoonstellingen en het buitenterrein zijn we zeer tevreden weer huiswaarts gekeerd. Wij kunnen dit prachtige museum aan iedereen aanraden!


Klik hier om terug te keren naar Eropuit met Kinderen
Klik hier voor alle leuke musea
Klik hier voor alle leuke uitjes in Utrecht