Bezoek Museum Voorlinden met je kinderen

Museum Voorlinden ligt in Wassenaar. Zoals op de site te lezen vind je hier een oase van  rust in de drukke Randstad. De visie van museum Voorlinden is duidelijk: het museum verbindt mensen, kunst, natuur en architectuur. Maar is dit dan ook leuk voor kinderen? Ik zocht het voor je uit en ging samen met mijn oudste dochter op pad. Sanne is 9 jaar en het was een feestje om met haar dit museum te bezoeken. Ze krijgt bij de entree een stapeltje kaarten mee met opdrachten. Zo is het museumbezoek nog leuker!

Kunst is het tegengif

Met het stapeltje kaarten gaan we op zoek. Op de ene kant van een kaart staat het kunstwerk wat je moet zoeken en achterop de bijbehorende vraag of opdracht. Gelukkig zijn de kaartjes per kleur ingedeeld zodat je per tentoonstelling goed kan zien welk kleur kaartje je moet hebben. 

We beginnen bij de vrolijke tentoonstelling “Art is the Antidote” wat betekent dat kunst het tegengif is. Vooral als je je even een beetje down voelt. Iets wat veel mensen in de corona periode toch wel veel gevoeld hebben. Sommige van deze kunstwerken zijn zelfs gemaakt in de afgelopen 2 jaar . 

We lopen langs verschillende kunstwerken waarbij er veel met kleur gewerkt is. We zien pannetjes met verf staan, een kunstwerk wat “Tja, Ach, Tss, Hmm, Pff, Ach, Euh, Tss, Tja, Pff, Euh, Tss, Hmm” heet en nog veel meer kunst wat je aan het denken zet en waarbij je flink je fantasie moet gebruiken.

En dat is natuurlijk het leuke aan kunst, je mag er je eigen gedachtes op los laten. En een van de vragen op de kaartjes is ook wat Sanne ziet in het kunstwerk van klei. 

Doe-het-zelf en kantoor kunst

De volgende tentoonstelling die we inlopen is van Beat Zoderer. Deze kunstenaar uit Zwitserland maakt kunst van spullen die je bij een doe-het-zelf winkel of in een kantoor kan vinden.

In deze solotentoonstelling Less and More zien we de alledaagse materialen vaak terug. Het is weer een tentoonstelling met veel kleur. Waar Sanne en ik erg blij van worden. 

Beat gebruikt veel verschillende materialen. We zien bijvoorbeeld een kunstwerk hangen wat gemaakt is van allemaal rondjes en rolletjes. 

Sanne wordt aan het denken gezet door de kaartjes. Wat zou zij maken als zij deze materialen had?
Iets verderop zien we een bolletje wol liggen van verschillende kleuren. Het kunstwerk heeft een Duitse naam en het draad loopt door naar de muur. Het is aparte kunst maar neem de tijd en bekijk het allemaal even goed. Je zal je verbazen over hoe je aan het denken wordt gezet. 
Deze tentoonstelling is nog te zien t/m 15 mei. Vanaf 28 mei is er een nieuwe tentoonstelling te zien. 

De Hightlights

Deze kunstwerken heb je wel eens voorbij zien komen op social media. Het zijn kunstwerken waar je ook toffe foto’s bij kan maken. Swimming Pool is speciaal gemaakt voor Voorlinden. Dit zwembad lijkt van boven op een echt zwembad, maar als bezoeker kan je het zwembad ook in zonder nat te worden. 

Bij Couple under an umbrella zien we een stel onder een paraplu zitten. Een stel dat twee keer zo groot is als de gewone mens. Indrukwekkend om te zien dat elk moedervlekje en haartje op de lichamen is nagemaakt. Zelfs de teennagels lijken echt. Zo groot als het stel onder de paraplu zo klein zijn de liftdeuren in het museum. Deze liftdeuren zijn net echt alleen op schaal van 1:7,5 gemaakt. Ze gaan ook echt open en dicht. 

Als je deze tentoonstelling bezoekt vergeet dan niet de skyspace. Wij dachten eerst dat het misschien een ruimte was voor het personeel. Maar achter de schuifdeuren is een ruimte waar je kan zitten en waarbij er wordt gespeeld met licht. Bijzonder om te zien.


Als we verder lopen komen we in een zaal met allemaal dansvideo’s. Kunstenares Anouk Kruithof heeft deze samengesteld met 52 andere researchers. Het is een tentoonstelling met allemaal verschillende dansstijlen die op YouTube, Facebook en Instagram gevonden zijn. Wist je dat ze er 8800 heeft verzameld? 8800 verschillende dansvideo's! Als je wilt mag je meedansen, maar kijken mag natuurlijk ook. 

Eén en Eén is drie

Drie zalen met daarin kunstwerken met een verhaal. We zien een kunstwerk gemaakt van ongeveer 3500 boeken. In een andere ruimte zien we cirkels hangen, de bedoeling is dat je ziet hoe vier verschillende cirkels samen een nieuw verhaal vertellen. 
Dan een mooi kunstwerk met drie transparante schijven met elk een kleurfilter. Deze schijven draaien langzaam rond en door het licht wat erop geprojecteerd wordt zien we patronen op de muren.

Er zijn kunstwerken van katoen, wol en nog meer boeken. Allemaal indrukwekkend en met een goed verhaal. 

Museum Voorlinden met kinderen? Doen!

Er is nog veel meer te zien in dit museum. Vergeet niet overal gewoon even goed naar te kijken en te bedenken wat jij ziet. Voor kinderen is dit ook echt wel een leuk museum. Misschien zelfs nog leuker als ze zelf de kaartjes kunnen lezen. De kunstwerken zijn met veel kleur en veel kunstwerken kan je van verschillende kanten bekijken. 
Buiten kan je ook nog wandelen op het landgoed en er is een restaurant waar je wat kunt eten. 

Ook naar dit mooie museum? Hier vind je de website voor alle informatie over openingstijden en tentoonstellingen.