Er gaat niets boven Groningen! En wij zijn het daar mee eens.

Want Groningen is echt een hele leuke stad! Eigenlijk hadden we er een weekendje weg van moeten maken, maar wij hadden maar 1 dag om van Groningen te genieten. Dus hebben wij met de kinderen de kijk en zoektocht gedaan. Het is een speurtocht voor kinderen, drie keer raden wie uiteindelijk de speurtocht echt gedaan hebben.. ;)

We beginnen bij de VVV aan de voet van de Martinitoren

Omdat ze wisten dat we kwamen hebben de aardige medewerkers van de VVV in Groningen mij per post kaartjes voor de Martinitoren toegestuurd samen met informatie over de stad en de kijk en zoektocht. Kon ik mij van te voren mooi even voorbereiden, is wel zo handig als je maar een dag gaat en veel wilt zien. Uiteindelijk heb ik bekeken welke tips van onze volgers op facebook ongeveer op de route lagen. Dat waren er helaas niet veel, maar we konden er gelukkig twee doen. Wel 2 tips waarbij je kan eten en drinken, heel belangrijk vinden wij zelf.

Bij de kijk en zoektocht van Groningen begin je bij de Martinitoren, alleen hoef je die niet op voor de speurtocht. Dat komt omdat je 56 meter omhoog moet lopen. En dat zijn 251 treden. Niet heel ideaal voor kleine kinderen dus. Onze kinderen moesten wel want wij wilde nou eenmaal heel graag. Gelukkig zijn er wat stops onderweg en kan je genieten van het uitzicht. En op de terugweg heeft mijn man Emma gedragen.

Ik zou het gewoon doen met je kinderen, mits je niet kan tillen of haast hebt. Het is echt een hele klim dus je moet er wel zeker van zijn dat ze het volhouden of dat er iemand is die ze af en toe kan tillen. Het uitzicht is echt heel mooi en ik vond het we leuk om te zien waar de bellen hangen en waar de torenwacht zit. Die zit er namelijk, halverwege de tocht naar boven.

We gaan door naar de Prinsentuin

Na de Martinitoren voeren we nog 2 opdrachten uit. We moesten de luikjes tellen van het provinciehuis en dat was nogal een opgaaf. We hadden namelijk geen idee welke luikjes er precies meetelde en we kwamen maar niet op het goede antwoord. Dus dat werd een gok, gelukkig was het uiteindelijk een goede gok want wij wilden natuurlijk wel de prijs aan het einde van de tocht. Via de route die heel duidelijk is aangegeven op de kaart komen we uit in de Prinsentuin. Toen wij er waren sneeuwde het hard. Dus de tuin lag er iets anders bij als normaal. Maar dat leverde wel een mooie foto op.  

De Prinsentuin is mooi in alle seizoenen.

We hebben even door de Prinsentuin gelopen. De speurtocht leerde ons dat er in het voorjaar tunnels van bloemen zijn. Die werden gebouwd voor de rijke dames zodat ze niet verbrandde in de zon. Want ja, zonnebrand bestond toen helemaal niet. Ik vond dat slim bedacht.

De kinderen waren de sneeuw wel een beetje zat. De speurtocht leidde ons naar Bommen Berend. Een gezellige bistro waar we een drankje en een bitterbal hebben besteld.

Lekker opgewarmd en klaar voor de rest van de speurtocht

Omdat je het misschien zelf leuk vind om die tocht te gaan doen ga ik niet alle vragen benoemen dan haal ik het leuke er een beetje vanaf. Maar de route kan je van te voren al zien op de kaart dus ik vertel graag wat meer over de plekken waar wij langs kwamen. 

Zo kwamen we langs de Univesiteit. Waar echt honderden fietsen stonden van de studenten. Heel apart om zoveel fietsen te zien. Na de Universiteit liepen wij een leuke straat in met een bijzondere naam. Eigenlijk hadden alle straten wel een leuke naam.

Wij zijn daarna het Soepstraatje ingelopen. Hier werden vroeger de arme mensen voorzien van soep. Veel straten vertellen een eigen verhaal. Wij zijn ook in het rodeweeshuisstraat geweest, dat heet zo omdat er vroeger een weeshuis stond waar de kinderen meestal in het rood gekleed waren. Konden ze makkelijk onderscheid maken tussen de arme en rijke wezen. 

En dan nu richting TOET, het TOETjesparadijs

Een van de tips die wij binnen kregen was om bij TOET wat te gaan eten. De speurtocht kwam daar vlak langs dus dat hebben wij maar even gedaan. Eerst nog even langs de AA-kerk. Hier slaapt de Sint als hij in Groningen is weet je dat ook weer. 

Toet is gevestigd op de Gedempte Zuiderdiep. Wij hebben er een lekker gebakje genomen met een bijpassend drankje (lees bier en wijn) en de kinderen hebben lekker gespeeld. We waren wel blij met deze tussenstop, want wederom moesten wij even opwarmen. Die ellendige kou hield maar niet op.

Terug richting de vismarkt waar de VVV aan ligt

We hebben de speurtocht netjes afgemaakt en zijn nog op wat afgelegen plekjes terecht gekomen. Je komt ook langs plekken waar de kinderen even kunnen uitrazen. Dat is leuk met mooi weer. Niet met deze kou. Tenminste dat vinden wij dan. Ik vind het best als de kinderen willen spelen maar dan sta ik toch echt liever in de zon. En gelukkig houden onze kinderen ook niet zo van kou dus wij liepen lekker door. 

Dinsdag, vrijdag en zaterdag is er markt op de Vismarkt, de Grote Markt en A Kerkhof. En op woensdag alleen op de Vismarkt en donderdag op de Grote Markt.

Eigenlijk is er dus elke dag markt. Wat een hele leuke sfeer geeft. Wij hebben nog even een stroopwafel gekocht en zijn onze prijs gaan ophalen bij de VVV. Benieuwd? Kijk het filmpje dan maar. 

Als afsluiter een pannenkoek en dan weer naar huis

We moesten maar bij 't Pannekoekschip gaan eten volgens een van onze volgers. Dus dan doen wij dat gewoon! De kinderen hebben lekker een clownspannenkoek op en mijn man een pannenkoek met roti. Ik heb een salade op en die viel zeker niet tegen dus het was een goede afsluiter.

We hebben genoten van Groningen wat een leuke stad. En wat een vriendelijke mensen, daar kunnen ze in Rotterdam nog wat van leren. Overal werden wij vriendelijk geholpen en stonden mensen ons te woord. Wij gaan zeker nog eens terug maar dan een heel weekend want er is genoeg te beleven. Misschien ga ik wel alleen met Bob, lekker winkelen ik heb genoeg leuke aparte winkeltjes gezien.Klik hier om terug te keren naar de stedentrips
Klik hier om terug te keren naar Eropuit met Kinderen