Geschreven door: Debby Monster
Wij waren in één van de mooiste stukjes van Rotterdam om het stoerste museum van de stad te bezoeken. Dit museum is een aanrader voor kinderen en volwassenen en wij hebben een hele toffe dag gehad. Lees hieronder waarom je het Mariniersmuseum niet kan overslaan.
Het museum is gevestigd aan de Wijnhaven, een stukje Rotterdam met grote historie. Vanuit hier heeft het Korps Mariniers de stad verdedigd tijdens de aanvallen van de Duitsers in mei 1940.
We komen binnen en worden warm ontvangen door enthousiaste dames die ons veel informatie geven over het museum en wat er allemaal te doen is.
Het advies is om op de 3e verdieping te beginnen, daarna naar de 2e etage te gaan en te eindigen op de eerste verdieping waar we een echt missie kunnen uitvoeren.
Vraag ook zeker naar de speurtocht die je bij de kassa kan kopen. Zo ontdek en leer je nog meer in het museum.
Zoals geadviseerd beginnen we op de bovenste verdieping, via de aangegeven looproute komen we de zaal binnen. Hier wordt een film afgespeeld over het verleden en heden van de mariniers, zo leren we al gelijk wat het Korps Mariniers doet. We vervolgen de route en lopen langs de rijke historie van de Mariniers. Je vindt hier oude uniformen, wapens, vaandels en scheepsmodellen. Als we de route verder vervolgen komen we langs meer recente uitrusting en informatie over diverse missies. Bij alles staat duidelijk uitgelegd wat het is en waar het voor gebruikt wordt. Op deze verdieping is er enorm veel te doen voor de kinderen.
Zo staat er in het midden een tent waar je je kan omkleden in een Mariniers Uniform compleet met helm, wapen en enorm zware rugzak. Probeer die maar eens om te krijgen en dan te blijven staan.
Achterin de zaal is er een hindernisbaan om je conditie te testen, kan je commando's opvolgen en aan je houding werken. Daarnaast kan je in de simulator ervaren hoe het is om vanaf een marineschip te schieten. Met enige moeite krijgen we onze kinderen mee naar de 2e verdieping, ze vinden het hier veel te leuk.
Op de 2e verdieping waren wij het meest onder de indruk van de maquette waar de aanval en het bombardement op Rotterdam geprojecteerd wordt. Er wordt een film afgespeeld, een verhaal verteld en oude foto's getoond uit die tijd, erg indrukwekkend. In de ruimte naast de maquette zijn diverse foto's van het bombardement tentoongesteld. Er staat bij het raam een soort van verrekijker waarmee je rond kan draaien en zo kan zien welke gebouwen het bombardement hebben overleefd.
Op deze verdieping staat ook een heus gepantserd rupsvoertuig. Deze is in stukjes naar binnen gebracht en door mariniers in elkaar gezet. Je mag in het voertuig zitten en kan achterin een leuke quiz doen en er zo achter komen of jij als marinier de juiste keuzes zou maken in moeilijke situaties.
Waar je niet omheen kunt is de piratenboot, hiermee worden in o.a. Somalië grote vrachtschepen gekaapt. Bij één van de missies om een gekaapt schip te overmeesteren is gefilmd. Op een televisie kan je meekijken hoe zo'n missie precies in zijn werking gaat.
We zijn er klaar voor, we gaan kijken of we geschikt zijn om marinier te worden.
We verplaatsen ons naar de 1ste verdieping. Het is hier donker en we hijsen ons in een uniform. Dan worden we opgeroepen bij de briefing. Hierin wordt verteld wat onze missie is en krijgen we allemaal onze eigen taak. Bepakt met attributen en een koptelefoon gaan we van start. Het is niet leuk om veel te verklappen over de missie dit moet je zelf ervaren. Wel is het van belang dat je goed samenwerkt en de orders via de koptelefoon opvolgt.
Wij hebben deze missie met zijn vieren gedaan, onze kinderen zijn 7 en 4 jaar. Onder begeleiding konden zij de missie prima voltooien. Het kan voor sommige kinderen misschien spannend zijn omdat het donker is en je de koptelefoon op moet. Willen de kinderen zonder ouders dan is dat het beste vanaf een jaar of 8 zodat ze de opdracht goed begrijpen en de orders kunnen opvolgen.
Wij hebben de missie met succes volbracht en onze kinderen vonden het erg leuk.
Rotterdam is een prachtige stad, wil je hier meer van zien dan kan je vanuit het museum een bezoek brengen aan het Witte Huis. Samen met een begeleider ga je het dak op waar je een fantastisch uitzicht over de stad hebt en veel informatie over de omgeving krijg .Dit is mogelijk in het weekend, er wordt een kleine bijdrage van €5,- per groep gevraagd en dat is het zeker waard.
Wil je meer weten over de historie van Rotterdam kies dan voor één van de wandelingen door de stad. Deze zijn bij de kassa van het museum te koop. Er zijn diverse wandelingen beschikbaar voor kinderen en volwassenen door de stad. Dit kan eventueel onder begeleiding.
Een heel weekend in Rotterdam blijven en combineren met het museum kan ook. Je kan een overnachting boeken in een beroemde Rotterdamse kubuswoning waar een marinierskamer is ingericht. Hier kan je al je geleerde vaardigheden nog even in de praktijk brengen. Bij een overnachting zitten entreekaarten voor het museum inbegrepen.
Ook naar dit toffe museum? Klik dan hier voor de website en kaartjes. Liever een heel weekend in zo'n toffe kubuswoning en combineren met het museum klik dan hier.