Ga naar de knettergekke en muzikale voorstelling "As you like it" met je kinderen.

Geschreven door: Linda Vinke

Het theater, een heerlijk uitje voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen. Of nog leuker, samen met je kinderen. Er is veel keuze in de diverse theaters die Nederland rijk is. Wij hebben bij onze keuze voor het theater gekeken naar de interesse van onze dochters en gekozen voor een voorstelling die veel diversiteit in zich heeft.


Wij kozen voor de jeugdtheater voorstelling ‘As you like it’ met onze dochters van 8 en 12 jaar. Deze voorstelling is gebaseerd op de beroemde liefdeskomedie van Shakespeare. Liefde is een thema waar onze meiden dol op zijn. In de voorstelling spelen diverse bekende toneelspelers als Rop Verheijen, Peter van Rooijen, Myrthe Milie, Vince van Neer, Alicia Boedhoe, Wart Kamps en Dennis Rudge.

Voor deze voorstelling hebben Circus Treurdier en De Toneelmakerij de handen ineen geslagen en de oude klassieke Shakespeare nieuw leven ingeblazen! Doelstelling hierbij is het bereiken van een nieuw en jong publiek met hoogwaardige theatervoorstellingen in grote zalen. Wij waren in het Wilminktheater in Enschede maar de voorstelling wordt door heel Nederland gespeeld.


Bij de kaartcontrole ontvangen we een blad met daarop vermeld welke speler welke rol speelt en zien we meteen dat sommige toneelspelers meerdere rollen spelen. Iets wat onze dochters ontzettend interessant vinden. Zij vragen zich vooral af hoe dit in zijn werk gaat. Hoe doe je dat als toneelspeler, verkleed je je dan voor de nieuwe rol? En wanneer doe je dit dan? Ze hebben er veel zin in om dit echt te mogen gaan zien en dan ook de juiste spelers in hun verschillende rollen te herkennen.  

We brengen onze jassen naar de garderobe en genieten van een drankje in de foyer. Daarna kunnen we het theater in en nemen we plaats.

Ontroerend maar ook hilarisch de verliefdheid tussen de hoofdpersonen

De verliefdheid tussen Orlando en Rosalinde speelt als een rode draad door deze voorstelling. Iets wat onze dochters giechelig maakt en wat hen heel erg aanspreekt. Ze willen weten of er echt gekust gaat worden. De voor- en nadelen van verliefd zijn worden duidelijk in deze voorstelling. 

Wij vinden de scene in het bos erg mooi waar aan de bomen briefjes uit het gedicht van Orlando aan Rosalinde hangen. Orlando kon niet lezen en schrijven toen hij het bos in ging maar leert dit van Jacques wanneer hij hem onderweg ontmoet. Rosalinde is erg onder de indruk van de gedichten maar wil toch zeker weten dat Orlando zo verliefd op haar is als zij op hem en laat hem een test ondergaan. Onze dochters vinden deze scene hilarisch omdat Rosalinde zich in deze scène als man voordoet daarbij een plaksnor opheeft (die steeds afvalt) en een zware stem opzet.

De voorstelling zit vol met woordgrappen en er zitten diverse verwijzingen in de namen van de spelers. Denk aan Hertog Jan met de verwijzing naar het bekende biermerk. Of wat dacht je van ‘lachen om poep’ is een ontlasting. Willy (gespeeld door Rosalinde); Willy; wat wiel je nog meer. Willy verkering? Dit zijn natuurlijk grappen die je moet horen, maar mij zijn ze bijgebleven omdat ze zo goed tot hun recht kwamen in de voorstelling.

De voorstelling is ook erg leerzaam

Zelf vonden wij het aantal maatschappelijke thema’s opvallend. Bijzonder was het dat Orlando niet kon lezen en schrijven maar zijn verliefdheid voor Rosalinde daar niet door werd tegengehouden. Die liefde werd alleen maar sterker en zijn wil om te kunnen schrijven en dichten steeds groter. 

Er is ook een ontluikende liefde tussen meester Toetssteen en Jacques, die heel bijzonder te noemen is want Jacques is geen vrolijke man maar wordt enorm blij van alles wat meester Toetssteen zegt. Zoals wanneer hij zichzelf een ‘paradijsvogel in blokjesblouse’ noemt of de ‘pan met moppensaus’ wanneer Jacques hem vraagt waar hij alle moppen vandaan haalt.

Rosalinde is een kop groter dan Orlando en in haar poging niet toe te geven aan de verliefdheid zegt ze dat het super gênant is om een kop groter te zijn dan je liefdespartner. 

De grote vraag blijft wel bestaan, gaan Orlando en Rosalinde kussen? Daarvoor moet je toch echt zelf een kaartje kopen voor deze onvergetelijke voorstelling. Alvast veel plezier gewenst.

Deze supertoffe, gekke, ontroerende en hilarische voorstelling "As you like it" is in verschillende theaters te zien

De voorstelling is door heel Nederland te zien. Kijk dan hier voor een locatie bij jou in de buurt. De vorstelling is voor kinderen vanaf 8 jaar en een absolute aanrader voor de komende kerstvakantie.