Genieten in de sauna met je kind bij Five Zenses

Geschreven door: Linda Vinke

Linda heeft 4 dochters. Zij is met haar dochter van 11 jaar naar de sauna geweest en haar dochter heeft een heerlijke massage gehad. Ze vertelt er graag over in haar blog

Wellness is voor iedereen. Kinderen kunnen heerlijk ontspannen in de sauna of tijdens een ontspanningsmassage. We gaan vandaag naar een hele unieke locatie in Zuid-Holland waar dit kan. We rijden in de richting van Gouda. Op de dijk is het genieten van de rivier aan de rechterkant en links het weidse landschap. We zijn midden in het Groene Hart.

Ontvangst in het groene hart bij Menno en zijn gezin

Aan de lange dijk vind je het woonhuis van Menno en zijn gezin. We worden ontvangen door Menno en direct meegenomen de diepe tuin in waar een prachtige complete blokhut staat.
Om je heen zien we overal natuur. Schapen, koeien en stilte. Heel puur genieten. We trekken onze schoenen uit en starten onze kennismaking aan tafel met een glas water terwijl Menno de haard aanzet en de ruimte heel snel heerlijk warm is. De haard zit in de tafel wat een mooie en warme sfeer geeft.
Menno vertelt over de locatie, wat we gaan doen en laat vervolgens mijn dochter en mij alle ruimtes zien waarbij hij op speelse wijze mijn dochter op haar gemak stelt. Menno heeft veel ervaring en is zelfs sauna meester geweest.
Er zijn drie deuren vanuit de algemene ruimte; de sauna, de massage ruimte en de badkamer. Menno geeft duidelijke uitleg wat mijn dochter kan verwachten en geeft haar de belangrijkste regel mee namelijk ‘jij bent de baas’, ten alle tijden. Dus wanneer het te warm is of er iets is wat je niet wilt dan stoppen we meteen met de sauna of de massage. Heel duidelijk en prettig voor haar.  

De sauna in, kinderen moeten rustig opbouwen

We trekken ons om beurten terug in de badkamer waar een toilet, douche en kledingkast in te vinden zijn. Advies is om ongekleed de sauna in te gaan. 
Wij voelen ons prima op ons gemak en trekken na het uitkleden onze badjas aan.

We gaan de sauna ruimte binnen die op een beginnerstemperatuur van 50 graden staat. Dit is een bewuste keuze zodat kinderen langzaam kunnen wennen aan de warmte. We hangen onze badjassen op, mijn dochter neemt plaats op het onderste bed waar een matras en kussen op liggen en ikzelf ga op het bovenste bed liggen. Terwijl wij ontspannen liggen start Menno het opgieten. Voor hij start legt hij eerst een washandje op onze ogen om zo ons oogzintuig uit te schakelen wat helpt om te ontspannen. Het is erg mistig door de stoom dus veel is er toch niet te zien.

Er wordt een heerlijke olie over de hete stenen gegooid en er verspreidt een heerlijke geur door de hele sauna doordat Menno met een handdoek wappert. Er is lavendelolie, eucalyptus, sinaasappel & dennenolie. 

Mijn dochter mag maximaal 15 minuten in de sauna blijven en advies is dan ook aan haar om wanneer de tijd om is eerst even te gaan zitten. Menno begeleid haar daarna de sauna uit en ik blijf nog even liggen. Ze gaat in badjas mee naar buiten om af te koelen. Ondertussen vertelt Menno haar over waarom het zo belangrijk is om af te koelen. We drinken vervolgens twee glazen water en gaan ons hoofd nog nat maken in de douche om te zorgen dat we echt goed afgekoeld zijn.

We beginnen met de massage workshop

Terwijl we goed drinken geeft Menno uitleg over de massage die hij gaat geven. Hij maakt hierbij gebruik van een sheet waarop je kunt zien welke delen van het lichaam gemasseerd zullen worden en welke delen niet. We verplaatsen ons naar de massage ruimte waar Menno de infrarood lampen instelt die boven de massagetafel hangen. Hierdoor warmt het lichaam van mijn dochter geleidelijk op en krijgt ze het niet koud. Menno start met de massage aan de rechterkant en ik sta aan de linkerkant. Ook hier geldt de regel voor mijn dochter ‘jij bent de baas’ dus vind je het niet prettig, kietelt het, wil je stoppen, dan moet ze dat meteen zeggen en stoppen we met de massage.

Menno start met de rug van mijn dochter te masseren en geeft mij ook een grote scheut olie. Hij legt uit dat bij het masseren van kinderen het beste werkt als je met voorspelbare bewegingen werkt. Niet hard duwen maar soepele bewegingen vanuit de onderrug. De muziek start en mijn dochter ligt ontspannen op de massagetafel.
Niet te masseren gebieden worden afgedekt met een handdoekje. Na de rug masseren we haar benen. Hierna draait ze zich om en test Menno of ze het fijn vind als haar buik gemasseerd wordt.
Ervaring leert dat buikmassage niet bij iedereen prettig gevonden wordt. Bij haar gaat het goed. We gaan verder met haar borstkas en uiteindelijk haar benen. Ook haar voeten neemt Menno in een soepele beweging in. Tussendoor praat Menno ook steeds met mijn dochter, vraagt haar of ze het ontspannen vind en haar gevoel wil omschrijven. Zij is 11 jaar en geeft met regelmaat een neutraal antwoord als ‘is fijn’,  ‘ja prima’. Passend bij haar leeftijd.

Verder ontspannen bij de ontspanningsmassage

De workshop is voorbij en Menno geeft mijn dochter de ontspanningsmassage. Deze duurt ongeveer 30 minuten. 

Mijn dochter is mentaal een sterke meid en vraagt zich tijdens de massage af waarom Menno gekozen heeft voor groene handdoeken. Ik moet van binnen erg lachen om deze vraag. Menno geeft haar het antwoord; groen is een rustgevende kleur. Hij vervolgt met te vertellen waarom ze niet op een wit laken ligt maar dit laken rood is; rood straalt warmte uit. 

Hieraan kun je duidelijk merken hoe compleet en hoe goed er nagedacht is over details. Menno vertelt ons dat hij de muziek bij de massage aanpast op hoe het kind mentaal reageert op het bezoek aan de sauna. Maatwerk op en top.

Wat een fijne ervaring

We maken ter afsluiting een schema met woorden die bij dit wellness bezoek passen. Dit doen we vaker dit heet ook wel een woordweb. Mijn dochter vult in ‘opgieten’, ‘voor elke leeftijd’ en ‘nieuwe ervaring’. Ze is ontspannen en heeft genoten. Ik ook. Wat een mooie ervaring. Wat een bijzonder mooie plek in het Groene Hart. Menno is een heel prettig en toegankelijk persoon die de tijd voor jou en je kind neemt en goede uitleg geeft zodat alles duidelijk is en je je snel op je gemak voelt. Absolute aanrader.

Praktische informatie

Neem slippers en een badjas mee & voor de terugweg naar huis een flesje water. Veel drinken tijdens het bezoek wordt door Menno gestimuleerd maar ook op de weg terug naar huis is het belangrijk om te drinken. Menno verzorgt zelf de begeleiding en alle massages bij Five Zenses.

Ook ontspannen met je kind? Hier vind je de website van Five Zenses