Geschreven door: Elsbeth Fijan
Elsbeth is samen met haar man en kinderen van 6,11,14 en 16 op bezoek geweest in het het Belasting en Douanemuseum. Ze vertelt er alles over in haar blog.
In Rotterdam staat het belasting en douane museum. Een museum voor jong en oud met allerlei weetjes. Zoals ze zelf zeggen: ‘Van urinebelasting tot slikkerstoilet, van fietsplaatje tot smokkelfiets. Leuker kunnen we het wel maken!’ Vooral onze puber is nu niet gelijk enthousiast bij het onderwerp, maar we zijn erg benieuwd!
Via de site kan je makkelijk je tickets reserveren met daarbij gelijk de tijdsloten voor de verschillende extra activiteiten. We reserveren voor het douanedek en ontdekken met Doerak de escape room FIOD- Fraudebestrijding. Wat Doerak is? Doerak zorgt ervoor dat dit museum extra leuk wordt!
Als we aankomen is het rustig. Wat betekent dat ze bij de kassa alle tijd voor ons hebben om uit te leggen wat er te doen is.
We kunnen ons bezoek beginnen met een speurtocht met Doerak, een interactieve knuffelhond die je op je arm mee kan nemen het museum door. Op verschillende plekken in het museum staan hondenpootjes op de grond. Als je daar met Doerak op gaat staan stelt hij een vraag of legt wat uit. Je kan deze beantwoorden door over zijn rug te aaien.
De HONDleiding is gratis en vooral voor kinderen in de basisschoolleeftijd erg leuk. Als ouders krijg je een plattegrond mee zodat je je kinderen een beetje kan sturen als ze de weg kwijt zijn. Dankzij Doerak wordt het museumbezoek opeens een stuk leuker voor onze jongste dochter.
Voor volwassenen is het interessant om ook de collectie wat beter te bekijken, maar met kinderen die verder willen is dat wat af en toe lastig.
We lopen langs de tijdelijke expositie "tussen poen en platzak". Deze bevind zich in een kamer met alleen maar portemonnees. Deze zijn van bekende en onbekende Rotterdammers en andere Nederlanders. Hierbij staan persoonlijke verhalen over hoe ze omgaan met geld, over succes en moeite, rijkdom en armoede. De portomonnee van burgemeester Aboutaleb staat er ook tussen en ook hij vertelt over geld.
Het is een interessante expositie omdat je veel leert over geld en over het omgaan met geld. Voor de kinderen is het ook belangrijk om te zien dat niet iedereen het even goed of slecht heeft en hoe het dus ook anders kan.
Als we de kamer uitlopen worden we opgewacht door echte douaniers. Wat leuk, vandaag staan ze in het museum met een collectie van wat ze dagelijks tegenkomen. De kinderen mogen raden wat nep en wat echt spullen zijn en we krijgen er ook uitleg bij. De kinderen vonden het erg interessant om te horen en te zien.
Na de douaniers lopen we door naar het Douanedek. Dit is een aparte kamer in het museum waar de kinderen kunnen spelen.
Er kunnen speelgoedkoffers gescand worden op zoek naar verboden spullen, je kan in een douaneboot en met een simulator door de havens van Rotterdam varen, spelen met houten boten en kleurplaten maken. Vooral de wat jongeren kinderen kunnen hier even zoet zijn. Hoe fijn is het dat je ook met jongere kinderen dit museum kan bezoeken.
Als laatste onderdeel van ons bezoek gaan we helemaal naar boven, naar de FIOD Fraudebestrijding. Deze ruimte heeft de opzet van een escaperoom. Zonder echt opgesloten te worden moeten we in vijf kamers onder tijdsdruk fraudezaken oplossen.
We moeten codes kraken, een huis doorzoeken en witwaspraktijken onderzoeken.
Voor deze activiteit wordt een adviesleeftijd van 12 jaar en ouder geadviseerd. Onze puber van 14 vind dit dan ook de leukste activiteit. Hier word ze op haar niveau uitgedaagd om raadsels op te lossen binnen een bepaalde tijd. Dit museum heeft alles voor jong en oud. Een leuke afsluiter van de dag.
Wat leuk om eens in een museum geweest te zijn met een onderwerp waar je eigenlijk niet zoveel vanaf weet. En dan ook nog een museum waar er (vooral voor jongere kinderen) ook leuke activiteiten zijn.
Kinderen tot en met 18 jaar hebben gratis toegang, dat maakt het nog leuker om hier eens naartoe te gaan.
Wil je dit leuke museum ook bezoeken? Klik dan hier voor tickets en informatie.