Ga mee op reis door de boeiende collectie van Naturalis Leiden.

Opgezette dieren, verleiding, de dood en dino’s. Wat hebben die met elkaar gemeen? Juist, je kan het allemaal vinden in Naturalis. Het biodiversiteit centrum van Nederland. 
Wij vertellen je graag waarom je dit museum moet bezoeken als je in de buurt bent.

Ga je een bezoek brengen aan dit museum, zorg er dan voor dat je heel de dag de tijd hebt. Je loopt van museumzaal naar museumzaal en ze zijn allemaal net zo indrukwekkend. Zelfs als je niet zo van het bekijken van tentoonstellingen bent. Naturalis weet je namelijk te boeien met zijn mooi ingerichte ruimtes vol met prachtige dieren, fossielen, dino's en de nieuwste attractie ‘Rexperience’ waarbij je oog in oog komt te staan met Trix de T-rex. Wij zijn op expeditie geweest en of we daar ongeschonden doorheen zijn gekomen lees je in deze blog.

De museumzalen van Naturalis

In Naturalis is alles met elkaar verbonden. Het leven op aarde, maar ook de dood en waarom de dood ook deel uitmaakt van het leven. Je mag zelf bepalen hoe je het museum bezoekt. Begin je helemaal bovenaan op de 9e verdieping of juist op de eerste verdieping? Dat maakt niets uit voor de beleving. Bijna elke zaal heeft wel een looproute zodat je alles ziet wat je moet zien wat bij dat thema hoort.

Er zijn ook museumzalen zoals de verleiding waarbij je gewoon je eigen gang kan gaan. Kinderen kunnen hier op spelenderwijs van alles leren over de voortplanting van dieren. Kunnen ze al lezen? Verbaas je dan niet dat ze na deze tentoonstelling beginnen over fallussen van verschillende dieren. Misschien willen ze wel samen met jullie de spermarace doen. Hier bij deze tentoonstelling begint het leven en vier je de liefde.


Bij de dood hoef je niet bang te zijn voor lugubere beelden van dode mensen en dieren. Hier leer je juist waarom ook de dood belangrijk is in het leven. Over het leven gesproken, in de museumzaal leven loop je door een landschap met enorm veel dieren. Van vissen tot vogels en olifanten tot muizen. Je bent echt onderdeel van al het mooie leven dat onze aarde te bieden heeft.

Dan zijn er nog de museumzalen die je meenemen naar duizenden tot miljoenen jaren terug. Zoals de ijstijdde vroege mens en de evolutie.

Uiteraard zijn de dino’s in de museumzaal dino toch wel favoriet bij de meeste kinderen. In deze museumzaal zie je enorme geraamtes van verschillende dino’s. Blijf vooral even staan bij de Triceratops en de T-rex. Met een beetje geduld zie je ze vanzelf lopen ergens in de verte. 

Ga miljoenen jaren terug in de tijd en ontmoet Trix tijdens de Rexperience.

Naturalis heeft een nieuwe attractie. Voor slechts €2,- extra ga je op avontuur naar de geschiedenis. Een tijdscapsule neemt je mee miljoenen jaren terug toen de dino’s nog leefden. Je gaat op zoek naar Trix de T-rex. Maar onderweg gaat het mis… de capsule komt in botsing met een meteoriet en nu is het heel belangrijk dat je de rode knop vindt in het leefgebied van de dino’s. Maar maak geen geluid.. Trix is er namelijk ook!

Wij vonden deze attractie tof in elkaar gezet. Ik moest zelf een beetje aan Jurassic park denken, alleen zonder hele heftige scènes. Heb je kinderen die niet van afgesloten ruimtes houden of snel schrikken dan kan ik je aanraden om op google een filmpje op te zoeken. Onze oudste dochter is erg gevoelig voor geluid en zij heeft eerst een filmpje gekeken zodat ze wist wat haar te wachten stond. De attractie is geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder. 

Bij Naturalis en beleef je het museum

Wij kunnen niet anders zeggen dan dat we Naturalis echt een belevenis vinden. Omdat je zoveel kunt zien, zoveel kunt leren maar ook zoveel kan doen. Wil je tussendoor even een pauze dan kan je er een broodje eten of een kopje koffie of thee bestellen. Vergeet niet te kijken of er nog iets leuks op het programma staat bij de zaal life and science. Vaak is er een onderzoeker aanwezig die wat vertelt over zijn of haar werk. 

Er werken heel veel onderzoekers in Naturalis, dat doen ze in het gebouw ernaast. Wist je dat Freek slangenonderzoeker is bij Naturalis? Onze bekendste bioloog onderzoekt de evolutie van slangengif. 

Wil je ook een bezoek brengen aan Naturalis? Het museum is heel goed te bereiken met de trein en ook met de auto is het museum goed te vinden.