Sprookjesbos Valkenburg. Alle bekende sprookjes op een leuk familiepark

Er was eens... ergens in Zuid-Limburg een gezellige stad die bekend staat om zijn grotten, gezellige binnenstad en leuke hotels. We hebben het natuurlijk over Valkenburg! En als je naar Valkenburg met je gezin gaat dan zou ik zeker een bezoek brengen aan het sprookjesbos.

Het sprookjesbos is in 1950 geopend en staat op een heuvelrug. Het themapark heeft niet alleen de bekende sprookjes maar ook leuke speeltuinen en een echte schommelboot.

Ook kan je hier de “gevaarlijke groeve” in. Waarom deze gevaarlijk is vertel ik je zo. Graag vertel ik eerst over het park met zijn sprookjes.

Naar de verhalen luisteren van de bekende sprookjes

Bij de entree krijgen we een plattegrond mee waarop we kunnen zien dat er een route is die ons langs alle sprookjes brengt. Deze sprookjes vind je bijna allemaal in mooie sprookjesachtige huisjes. Zo vind je het sprookje van Ali baba in een mini “fata morgana” en klein Duimpje zit in de laars van de reus.

Bij veel sprookjes is er ook wat te doen voor de kinderen. Bij de prinses op de erwt hebben de kinderen zelf gesprongen op het “matras” van de prinses. En bij rapunzel hebben ze geklommen op de klimmuur.

Elk sprookje wordt vertelt. Als het verhaaltje afgelopen of nog niet begonnen is kan je op de knop drukken om het verhaaltje te luisteren. Als het druk is, is dit niet nodig. Er is altijd wel iemand die erop drukt. Ondanks het lekkere weer was het niet zo heel druk dus konden wij de verhaaltjes goed beluisteren.

De sprookjes zijn leuk om te zien. Maar wel wat verouderd. Dat maakt het voor de kinderen natuurlijk niet minder leuk. Ze kunnen overal kijken, luisteren en veel beleven.

Er is zelfs een kleine boerderij met geitjes.

Glijden van de glijbaan, klimmen op de toestellen en natuurlijk in de draaimolen.

Tussen de sprookjes door kunnen de kinderen lekker los op de speeltoestellen. Glijden, klimmen, wipwappen. Het kan allemaal. De speeltoestellen zijn in goede staat en twee ervan staan op een heuvel.  Een goede work-out is het zeker.

Ook vind je een zweefmolen en een draaimolen. Het gaat allemaal niet erg hard en daarom erg geschikt voor de jongere kinderen. De oudste van mij was erg blij dat er een schommelboot was en is daar ook een stuk of 8 keer in geweest. 

Op de site staat ook dat het sprookjesbos voor kinderen tot 12 jaar is. Persoonlijk zou ik zelfs zeggen tot 10 jaar. Maar niet elk kind is hetzelfde en je moet natuurlijk ergens een grens hebben.

Sanne is 7 jaar en heeft zich prima vermaakt. Ze vindt speeltuinen nog steeds erg leuk. Het was wel jammer dat de zweefmolen niet zo hard ging zei ze. 

De gevaarlijke groeve, op drakenjacht!

Zoals ik al vertelt had staat Valkenburg bekend om zijn grotten. Op het park is ook een ingang van een grot. Deze kan je zelf een stukje inlopen, maar je kan ook op drakenjacht. Superspannend voor de kleintjes natuurlijk. Ook spannend voor mijn oudste dochter van 7 jaar die dit dus echt niet wilde doen.

Mijn jongste van 4 jaar wilde wel met een echte ridder mee dus hebben we ons opgesplitst. Mijn man is met Emma op drakenjacht gegaan en Sanne en ik zijn het park verder wezen verkennen.

De ridder komt je buiten de groeve ophalen, het is een hele leuke en grappige ridder. Hij deed heel goed zijn ridder-act en ik moest van mijn man er zeker bij vermelden dat hij de drakenjacht erg leuk maakte. Ik ben niet mee geweest, maar als ik Emma mag geloven woont er een hele familie draken in de grot. Die je absoluut niet wakker mag maken. Dus ze moesten heel stil zijn. 

Meer ga ik niet verklappen. Het is iets wat je zelf moet ervaren. Voor de allerkleinsten is het misschien wat spannend. Emma had toch ook maar papa's hand beet gehouden. 

Het sprookjesbos moet je zeker bezocht hebben als je een gezin hebt met jonge kinderen

Wij wonen 2 uur rijden van Valkenburg vandaan. En we hebben echt wel een leuke dag gehad. Maar 2 uur rijden is wat overdreven. Valkenburg heeft genoeg te doen en is heel leuk om op vakantie te gaan. Ben je in de buurt en heb je kinderen onder de 10 jaar? Dan moet je dit park zeker bezoeken.

Hou er wel rekening mee dat het park op een heuvelrug gebouwd is en je dus flink moet duwen als je een buggy of kinderwagen bij je hebt. De paden zijn wel allemaal buggyvriendelijk.

Voor leuke vakantie adressen in Zuid-Limburg met je gezin klik je hier.
Bezoek ook de website van het Sprookjesbos er wordt veel georganiseerd. Toen wij er waren konden we bijvoorbeeld met Peppa Big op de foto. 


Klik hier om terug te keren naar Eropuit met Kinderen
Klik hier om terug te keren naar de leukste familieparken