Paleis het Loo in Apeldoorn. Kijk je ogen uit

Kijk je ogen uit bij Paleis het Loo

In 1684 kochten stadhouder Willem III en prinses Mary een klein kasteel: Het Oude Loo. Ernaast liet het jonge echtpaar een nieuw zomerverblijf bouwen: Paleis Het Loo. 

Paleis het Loo is gebouwd door het jonge echtpaar Willem III en prinses Mary. Zij vonden dit de perfecte locatie omdat het op een laag punt ligt midden op de Veluwe. Perfect voor een prachtige paleistuin. Saai is het zeker niet. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken. Alma is er geweest met haar zoon en vertelt je er graag over.

Na een grote verbouwing is het Paleis weer open

Sinds april 2022 is Paleis Het Loo weer open voor bezoekers. 37 jaar geleden werd Paleis Het Loo een museum. Een museum dat ooit iemands huis was. Een zomerresidentie en een thuis. Om de collectie en het paleis in een goede staat te houden, was een grote verbouwing nodig. Na 4 jaar is het eerste deel van de verbouwing afgerond en is het paleis open voor bezoekers. Samen met mijn zoon ben ik een kijkje gaan nemen bij dit prachtige paleis. 

Er gaat een wereld voor je open

Alles is mooi hier

Vanaf de entree is het nog wel een stukje lopen naar het paleis zelf maar eenmaal bij het paleis (en de tuin) aangekomen, gaat er een wereld voor je open! 

In en rondom het paleis is veel te zien en te doen. Zo kan je een audiotour in het paleis doen, een wandeling in de tuin van het paleis en een wandeling in het bos achter het paleis.

Paleis Het Loo heeft een app gemaakt die je gratis kunt downloaden. Hierin kun je naar de audioverhalen luisteren maar ook navigeren door de stallen en tuinen door de handige plattegrond in de app. Je vindt er een interactieve kaart: met de locatie functie op jouw telefoon weet je precies waar je bent. Door op de verschillende iconen te klikken, kom je meer te weten over de locaties en krijg je extra informatie bij. Super handig! 

In het onderhuis kom je met een introductiefilm en de presentatie ‘Sporen uit het verleden’ alles te weten over de geschiedenis van Paleis Het Loo: van geliefd tot leeggeplunderd zomerverblijf, van bewoond paleis tot museum. Erg interessant om te zien en kort genoeg voor de spanningsboog van kinderen.  


Samen met je kinderen een audiotour doen

Wat een mooie kamer is dit

Na de introductiefilm gingen wij naar de eerste verdieping van het paleis om daar de audiotour te starten. Wij deden deze audiotour via de telefoon, deze staat in de gratis app. Als je de tour doet via je telefoon, vergeet dan je oortjes/koptelefoon niet! 

In het paleis zijn er twee routes: oost en west. Je kiest één route tijdens het bestellen van je tickets. Je hebt route oost: audioverhaal 'Willem en Mary' en route west: audioverhaal 'Huis van Wilhelmina' en bij dezelfde route een audioverhaal voor families: 'Thuis bij de Oranjes'. 

Elk audioverhaal duurt 30 minuten. In de verhalen komen de kamers in het paleis en hun verschillende bewoners (van Willem en Mary tot Wilhelmina) tot leven.  

Wij deden het audioverhaal ‘Thuis bij de Oranjes’. Bij elke kamer wordt op een, voor kinderen, leuke manier informatie gegeven. Er worden er kijkvragen gesteld zodat de kinderen goed betrokken worden bij waar zij naar kijken. Zelfs voor volwassenen leuk en interessant om te luisteren! Best jammer dat je niet even op de bank mag zitten waar vroeger de koningin misschien wel op heeft gezeten.  

Wat spuit de fontein hoog!

De tuin met de fontein

Na de audiotour zijn wij naar het dakterras gelopen. Dit waren best wat traptreden maar het was zeker de moeite waard: wat een mooi uitzicht over de prachtig aangelegde tuin! 

Willem III en Mary II lieten achter het paleis een grote tuin aanleggen, deze was net zo belangrijk als het paleis. De tuin van Paleis Het Loo is uniek: het is de enige reconstructie van een baroktuin in Nederland. Het topstuk is de koningssprong, de fontein die meer dan dertien meter hoog spuit. Destijds de hoogste fontein in Europa. Alles in deze tuin is er met een reden. De tuin vertelt iets over de positie en macht van het koningspaar. Alle elementen in de tuin, dus ook de tuinbeelden en de fonteinen, hebben een symbolische betekenis. 

De Koninklijke stallen met paarden

Vroeger waren dit de stallen van het paleis

De koninklijke stallen worden voor een deel nog echt gebruikt voor paarden, het linker gedeelte is hiervoor gereserveerd. In het middengedeelte zijn twee grote koetshuizen. Hier zie je ook sledes, koetsen en andere bijzondere rijtuigen waar de Oranjes bij belangrijke evenementen in rondreden. 

Van al dat wandelen en kijken krijg je trek!

Bij Paleis Het Loo zijn er verschillende mogelijkheden om iets te eten en te drinken: 

Prins Hendrik garage 
In de Prins Hendrik garage aan het stallenplein kun je terecht voor koffie en thee mét iets lekkers erbij. Neem een lekkere lunch of ga aan de borrel. Het is echt een fantastische plek om te zitten. Er naast is een klein speelpaleis voor de kinderen. De Prins Hendrik garage ligt aan het stallenplein.  

Bij de Prins Hendrik garage kun je je gereserveerde lunchbox ophalen om te picknicken in de paleistuin. De box is gevuld met een broodje, wrap, candybar en iets te drinken. Je mag zelf een plekje kiezen voor de picknick: onder de bomen in de tuin of juist op een bankje in de zon.  

Tuinpaviljoen
Op de klosbaan staat het tuinpaviljoen. Hier kun je tot rust komen met een kop koffie of borrel. De lunch is hier self service.  

De colonnades
Achter in de tuin staan de colonnades. Het terras hieronder is een heerlijke plek om even stil te staan (of zitten) bij het uitzicht. In de kiosk achter de colonnades kun je terecht voor snacks, drinken of een ijsje. 

De verbouwing is op het moment van schrijven nog niet helemaal klaar. Onder het voorplein is 5000m2 ruimte gemaakt voor de uitbreiding van het museum. Het daglicht komt door een glazen dak. Er komt meer plaats voor tentoonstellingen, ontvangstruimtes en een winkel.  Voor kinderen komt er een eigen plek; het Juniorpaleis. 

De ondergrondse uitbreiding is waarschijnlijk klaar in 2023 en zal dan voor het eerst open gaan voor publiek. 

Wij gaan dan zeker weer een kijkje nemen bij Paleis Het Loo, jullie toch ook? 

Er is echt veel te zien in dit mooie paleis.
Wauw wat een mooie spullen hadden ze vroeger.

Er is nog zoveel meer te zien

Aan de achterkant van de tuinen grenst Kroondomein Het Loo. Dit is het grootste landgoed van Nederland (10.400 hectare). Je kunt hier ook uit de tuinen gaan voor de Oranjewandeling, deze is ongeveer 2 km. Hier kom je langs het badpaviljoen, de leeuwenbrug, het boothuisje en het theepaviljoen. 

Er zijn nog meer wandelroutes te volgen in het Kroondomein, deze starten op parkeerplaats Bosloo (Pijnboomlaan kruising met Amersfoortseweg, Apeldoorn). 

Ook een bezoekje brengen aan dit prachtige paleis? Klik dan hier voor de website van Paleis het Loo voor alle informatie.