Wandelen met kinderen in het Panbos in Katwijk

Sabine van Vakantie met Kinderen is heerlijk wezen wandelen in het Panbos bij Katwijk. Ze vertelt ons wat er nou zo leuk is aan dit wandel en speelbos.

Vlakbij de stranden van Katwijk aan zee ligt het kleine maar zeer fijne Panbos. In dit wandelbos heb je twee wandelroutes die beide geschikt zijn voor gezinnen de oranje en de blauwe route. De blauwe route is wel echt een hele leuke wandeling voor kinderen. 

De parkeerplaats om dit bos te betreden ligt tegenover de pannenkoekenboerderij. Je kan het feestje dus compleet maken door eerst wat calorieën te verbranden in het bos en die daarna weer dubbel en dwars aan te vullen met een lekkere pannenkoek. Zo wordt het gelijk een leuk uitje voor een halve dag.

Welke route nemen we vandaag?

Bij de parkeerplaats staat een groot informatiebord met informatie over de routes die je kunt wandelen. En wat informatie over de natuur in dit bos.

De Oranje route is een route langs de buitenkant van het bos. Deze wandelroute is 2,9 km lang. De blauwe route is maar 1,6 km lang en deze is het leukste voor kinderen omdat die langs alle attracties in het park komt.

Kinderen t/m 16 jaar mogen gratis het bos in. Maar van Volwassenen wordt verwacht dat ze een dagkaartje kopen bij de automaat aan het begin van het park. De entree is € 2,- en parkeren is verder gratis.

De blauwe kinderwandeling

Voor de blauwe wandelroute volg je gemakkelijk de blauwe paaltjes. De route is goed begaanbaar voor buggy's en heeft geen duinen.

Onderweg kom je van alles tegen waardoor ook kinderen deze wandelroute erg leuk vinden. Zo loop je langs mooie vijvers met eendjes om vervolgens langs de hertenweide en de geitenweide te komen. Deze weides zijn best groot, het is dus even zoeken waar de dieren staan.

Onderweg kom je ook een groot terrein tegen met verspreid wat speeltoestellen. Hier kunnen de kids dus even los gaan met spelen.

De oranje route is iets avontuurlijker

Volg je de oranje paaltjes, dan gaat de wandelroute over duinen en kom je een mooie wandelbrug tegen. Qua natuur vind ik deze route mooier en duintjes op en af klimmen is voor kinderen ook leuk.

Over klimmen gesproken, halverwege kom je bij een stukje van de Atlantikwall, het door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog gebouwde verdedigingswerk langs de kust. Het bestaat uit een stuk muur en een aantal stenen obstakels om tanks af te stoppen. Kinderen vinden het leuk om op de muur te klimmen en daar een stukje op te lopen.

Loop je verder over de Oranje route, dan kan je onderweg gemakkelijk afbuigen naar de blauwe route en de speeltoestellen opzoeken.

Wil je juist de route een stuk langer maken, dan kan je vanaf de oranje route de uitgang nemen naar een wandelpad naar het strand. Die wandeling is 3,5 km lang, maar je zult onderweg best wel eens op Google maps moeten kijken welke kant je op moet. Het staat namelijk niet zo heel duidelijk aangegeven. Op het strand staan strandtentjes waar je wat lekkers kunt nuttigen, voordat je de 3,5 km weer terug wandelt.

Pannenkoekenboerderij Katwijk

Tegenover de ingang van het Panbos is een pannenkoekenboerderij waar je niet alleen terecht kunt voor een pannenkoek maar ook voor een drankje op het terras, een lekker taartje of lekkere gerechten voor de lunch of diner.

Het is een knus restaurantje met een fijn terras. De appeltaart is er heerlijk!


Ook naar dit leuke bos? Hier klik je voor de website. Wil je weten waar de pannenkoekenboerderij zit? Klik dan hier. Ben je op zoek naar de ideale vakantie voor jouw en je gezin kijk dan eens op de website van Vakantie met Kinderen.


Klik hier om terug te keren naar spelen in de natuur
Klik hier om terug te keren naar Eropuit Met Kinderen 
Klik hier voor alle leuke uitjes in Zuid-Holland