Met je kinderen naar Volendam

Volendam het dorp waar Bart Smit zijn eerste filiaal opende en waar zingend Nederland vandaan komt. Is dit dorp ook leuk om te bezoeken met kinderen? Jazeker! Tamara is hier geweest met haar zoontje en heeft het super naar haar zin gehad,  Speciaal voor ons heeft ze een blog geschreven. Benieuwd? Lees dan snel verder.

De (k)interactieve kant van Volendam

Voor mijn meest recente dagtrip vond ik in de postcodeloterij agenda een voucher voor een compleet dagje Volendam. Een van de meest authentieke dorpjes van onze regio waar je je een echte toerist in je eigen land kan voelen.

Een uitstapje naar het aangrenzende Marken mocht uiteraard ook niet ontbreken. De eerste gedachte is dan natuurlijk de foto in klederdracht, palingsound en vissersboten, maar hieronder is te lezen dat er veel meer geboden wordt in het dorp waar Bart Smit zijn eerste filiaal opende.

Wat gaat deze dag ons brengen?

Als ik een dag plan waarbij ook de kinderen meegaan vind ik het fijn om te weten waar we allemaal heen kunnen gaan. Zoals elke trip begint ook deze met een voorbereiding op internet.

We beginnen in Volendam op de Dijk voor de Stroopwafel workshop die ik online heb gevonden, daarna de veerboot naar Marken en de ouderwetse snoepwinkel zoals ik dat uit mijn eigen jeugd herinner.

Daarna zullen we de veerboot terug naar Volendam pakken om een foto in klederdracht te maken en uiteraard een vissie te gaan eten op de Dijk. De laatste geplande activiteit was de Kaasboerderij in Volendam. Onderweg houden we uiteraard onze ogen open voor leuke activiteiten die we nog niet kennen. Zo troffen we in dit geval de klompenmakerij op Marken.

Mazzel met de Stroopwafel workshop

Eerdere dagtrips hebben we met het openbaar vervoer gedaan en dan is de reis al een belevenis op zich, maar deze keer vertrekken we met de auto naar Volendam voor de eerste activiteit, de Stroopwafel workshop bij Woltje’s Backerij.


Deze blijkt een schot in de roos. Nu hebben wij geluk dat we vroeg aanwezig zijn en net voor de bussen met toeristen aankomen. Omdat er wat later veel toeristen zullen langskomen, stellen ze voor om een 1 op 1 workshop te geven wat de ervaring wel erg speciaal maakt.

Dit is een mooi voorbeeld van de Volendamse gastvrijheid die we later nog meer tegen gaan komen. Een uurtje later zullen er 10 bussen aankomen voor een demonstratie en dat maakt een ervaring dan toch minder leuk.

Voor 5 euro per persoon mogen wij een eigen stroopwafel maken onder leiding van een medewerkster van de ‘stroopwafel’ winkel.

Tijdens het bakken komt de geschiedenis van de stroopwafel voorbij en ter afsluiting krijgt mijn zoontje een prachtige oorkonde.
Ben je van plan hier een workshop te volgen vraag dan van tevoren wat een rustig moment is om langs te komen zodat je net als ons een 1 op 1 ervaring kan mee maken. 

Jeugdherinneringen opdoen én maken op het Schiereiland Marken

Met beide een warme stroopwafel in ons hand lopen we richting de veerboot die ons naar het schiereiland Marken gaat brengen. Ik weet van 'vroeger' nog dat hier een ouderwets snoepwinkeltje zit met ouderwetse snoepsoorten als stroopsoldaatjes en duimdrop, maar de recente openingstijden kan ik helaas nergens vinden...dus we gaan een beetje op de gok. 

Marken is een eilandje dat tegenwoordig ook met de auto te bereiken is, maar de ervaring per boot is natuurlijk veel leuker. Het eilandje is nog als vanouds. Veel waslijntjes (maandag is er nog echt wasdag), oude nostalgische huisjes en smalle straatjes. Mocht de snoepwinkel gesloten zijn hebben we toch nog een mooi stukje Nederland kunnen zien. Helaas was de snoepwinkel gesloten tijdens ons bezoekje. Maar op allerlei wegwijsbordjes zagen we de klompenmakerij staan.

Vanaf de veerboot kan je in 10 minuten naar de klompenmakerij lopen om hier voor 2,50 euro een demonstratie te krijgen over hoe klompen worden gemaakt. Op naar de klompenmakerij! Een leuke en ongeplande toevoeging van de dag! In 20 minuten tijd hebben we een goed beeld gekregen van hoe 'de klomp’ wordt gemaakt. In het winkeltje hebben we ook nog een souvenir voor oma gekocht.

Met mijn zoontje heb ik thuis al via Youtube bekeken hoe Marken er uitziet. Hij herkent de huizen die wat hoger liggen. Na het rondje Marken en een bezoekje aan de klompenmakerij lopen we terug naar de haven en besluiten we in een pittoresk cafeetje te lunchen.

Vervolgens varen wij met de veerboot terug naar Volendam. Op de veerboot kun je zowel binnen als op het buitendek plaats nemen. Achter de veerboot aan vliegen zowel heen als terug meerdere meeuwen. Het lunchbroodje dat we vanochtend hadden ingepakt, offeren we graag op om de meeuwen nog wat spectaculaire duiken te laten maken. Een prachtig gezicht! 

“Mam, deze broek is echt groot”

Bij toeval lees ik op de veerboot dat je tegen inlevering van je bootticket voor €7,50 euro per persoon op de foto kan in klederdracht. Ook hiervan waren thuis al filmpjes bekeken en natuurlijk willen wij wel als 'jongetje van vroeger met zijn moeder' op de foto. Stiekem ben ik blij dat ik hier voorafgaand geen tickets voor heb gekocht. In de winkel betaal je zonder kortingsbon vaak 10 euro per persoon. Zo nu en dan komen er kortingen voorbij voor het maken van deze foto's. Het is wel verstandig om vooraf even te kijken op het internet of er een leuke kortingsbon actueel staat.

Alleen al het omkleden is erg gezellig. “Mam deze broek is echt groot” hoor ik mijn zoontje, waarbij skinny jeans nog als een baggy broek vallen, zeggen. Een accordeon, bosje tulpen en klompen maken voor ons het plaatje af. Voordat wij weer ons hedendaagse kloffie aantrekken bekijken we onszelf nog even in de spiegel. 'Wij lijken echt oud hè mam!?' 
Volgende stop is een 'vissie' op De Dijk. Natuurlijk bestellen we bij de viskraam een bakje kibbeling om deze op te eten met een mooi zicht op het IJsselmeer. Deze belevenis hoort toch echt bij dit vissersdorp!


Kaasboerderij Simonehoeve; cultuur, educatief en lekker proeven in één

Ik had voor deze trip al gelezen dat kaasboerderij Simonehoeve leuke activiteiten voor kinderen aanbied in de vakantie. Een rondleiding in de kaasmakerij (en tevens klompenmakerij), proeven van verschillende kazen, het beschilderen van een klompje en doen van Oud-Hollandsche spelletjes staan op de vakantielijst en dit alles is gratis in de schoolvakanties. Dat is toch een kijkje waard!? 

Heerlijk al die "proefbordjes" met kazenHeerlijk al die "proefbordjes" met kazen

We zijn vanaf De Dijk naar de auto in de parkeergarage gelopen en reden in 6 minuutjes naar de kaasboerderij. Het geluk betreffende bussen met toeristen blijkt vandaag aan onze zijde want bij aankomst op het parkeerterrein rijden 4 grote bussen het terrein af en zijn wij nog de enige geparkeerde auto. 

Een zeer vriendelijke en enthousiaste meneer biedt ons aan alles over kaasmaken te vertellen. Hier gaan we natuurlijk even van genieten! Een goed verhaal met een kijkje in ‘de keuken’ van de kaasmakerij zorgen ervoor dat ook mijn zoontje geboeid blijft luisteren.

Tijdens het verhaal krijgen wij verschillende plakjes kaas die wij mogen proeven. Dit wordt door ons ervaren als een waar ‘cup a soup’ moment! Vervolgens gaan wij via meerdere ' proefbordjes' met kaas en koekjes naar de bovenverdieping. Hier is een gezellige bar en staan tafels klaar met verf en schorten.

Mijn zoontje gaat creatief aan de slag met verf en kwast terwijl ik geniet van een bakje koffie. We doen nog een aantal Oud-Hollandsche spelletjes en bedanken de mensen van de boerderij hartelijk voor deze fantastische en vooral gastvriendelijke ervaring!

Inmiddels is het 16.00 uur. Om 9.30 uur ' s morgens zijn wij vertrokken en ik hoor nu  de eerste klachten over vermoeide benen. Tijd om naar huis te gaan en papa te vertellen over onze stedentrip Volendam.
De gemaakte foto's komen in het mapje 'gespaarde herinneringen'. Over 6 weken is het weer vakantie.....

Ook van plan om naar Volendam te gaan? Bekijk dan hier de website voor de veerboot. 
Klik hier voor de kaasboerderij en de workshop stroopwafels maken


Klik hier om terug te keren naar de leukste stedentrips
Klik hier om terug te keren naar Eropuit met Kinderen 
Klik hier voor de leukste uitjes in Noord Holland