Kasteel de Haar in Utrecht

Geschreven door: Debby Monster

We reizen vandaag af naar het prachtige Kasteel de Haar in Utrecht, deze stond al een tijdje op ons verlanglijstje. Dit kasteel is er echt zoals uit de sprookjes. Het kasteel dateert uit de 13e eeuw, wordt omringd door een gracht en heeft 55 hectare tuinen en park om zich heen.

Over een echte ophaalbrug loop je het terrein op en wordt je overvallen door de mooie omgeving. Dit beloofd veel, we zijn er net en nu al onder de indruk.

Dit kasteel is fantastisch om te bezoeken met kinderen

Ook aan de kinderen is gedacht, er zijn meerdere speurtochten voor kinderen, zowel voor in het kasteel als voor in de tuinen. Wij kiezen ervoor om de speurtocht voor kinderen van 4 t/m 7 jaar te doen. 

We krijgen bij de kasteelwinkel een boekje en potlood waarbij je in iedere kamer op zoek moet naar de dieren die verstopt zijn, dit is soms best nog wel even zoeken. 

De baron en de architect van het kasteel waren dol op dieren. Ze zijn dan ook in verschillende vormen terug te vinden in het kasteel. Er zijn opgezette dieren, dieren in schilderijen maar ook zijn er dieren verwerkt in lampen, deurknoppen en andere meubelstukken.

Het zoeken naar de paarden in de Ridderzaal vinden de kinderen heel leuk en met behulp van de zaalgids hebben we ze gevonden. In de Main Hall zitten de dieren met name op het plafond verstopt, we mogen op de grond zitten om die op ons gemak te zoeken.

Ook de echte harnassen en zwaarden zijn cool om te zien. Wel vinden ze het jammer dat ze die niet mogen aanraken.

Aan het einde van de speurtocht kunnen de kinderen het potlood inleveren en ontvangen ze een kasteelsticker.

Niet verdwalen in dit grote kasteel

Kasteel de Haar is heel groot en heeft 200 kamers, deze zijn niet allemaal te bezoeken maar met de rondleiding krijg je een goede indruk van het kasteel. We bezoeken onder andere de Ridderzaal, Bibliotheek, Keuken en diverse slaapkamers.

Het kasteel is redelijk modern in vergelijking met andere kastelen uit dezelfde tijd. Zo zijn er kachels, is er elektriciteit, is er in de badkamer van de barones een verzonken bad te vinden en de keuken uit 1898 is ook hypermodern voor die tijd.
Vooral voor meisjes die van roze houden is de kamer van de barones een droom, het is net of je een suikerspin instapt, de favoriete kleur van onze dochter is roze dus deze kamer was gelijk favoriet.

Tijdens ons bezoek stond in elke kamer een vrijwilliger die informatie kon geven, je vragen kon beantwoorden en leuke weetjes over het kasteel en de betreffende kamer kon geven. 

Buiten is er nog veel meer

Buiten het kasteel vind je naast de mooi aangelegde tuinen zoals de rozentuin en de Romeinse tuin een vijver met picknickweide. De kasteeltuin is mooi aangelegd en onderhouden. Het maakt ons bezoek aan het kasteel helemaal af.

Verderop vind je een spannende doolhof en is er een hertenkamp met veel herten die je kan bezoeken. Wij hadden hier weinig tijd voor maar de herten komen erg dichtbij en als je wat gras plukt kan je ze zelfs voeren.
Het doolhof is best nog moeilijk, wij zijn niet naar binnen geweest omdat het park bijna ging sluiten maar de volgende keer gaan we dit zeker uit proberen.

Al met al kan je je hier prima diverse uren vermaken zowel binnen als buiten het kasteel. Zorg wel voor voldoende geheugen op je telefoon of camera want vanuit elke hoek is het kasteel prachtig om te fotograferen.

Wij hebben ons prima vermaakt en dit was zeker niet de laatste keer dat wij dit imposante kasteel bezocht hebben.

Maak je bezoek af en bezoek de horeca

In het weekend dat wij er waren was ook het Italië evenement 2021. Hierdoor stonden er in de tuin heel veel kraampjes, waren er diverse terrassen met muziek en foodtrucks, allemaal in Italiaanse sferen. 

Voor de kinderen waren er diverse springkussens en konden ze zich laten schminken. Dit gaf ons kasteelbezoek nog meer sfeer. Het is een jaarlijks terugkerend evenement wat zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Als je het kasteel bezoekt kun je naar het Museumcafe van Koetshuis de Haar, hier kan je terecht voor de lunch, borrel en een kopje koffie met gebak. Met lekker weer kan je hier ook heerlijk op het terras vertoeven.
Binnen in het park is Het Tuynhuis. Ook hier kan je een lunch of bakje koffie met gebak nuttigen. Van hieruit heb je uitzicht op het kasteel zelf.

Wil je nou ook dit gave kasteel bezoeken met je gezin, klik dan hier voor de website en alle informatie.


Klik hier voor alle leuke uitjes in Utrecht
Klik hier om terug te keren naar Eropuit met Kinderen