Met kinderen naar Brielle

Brielle is een vestingstad gelegen op Voorne. Voorne is samen met Putten een dubbeleiland en ligt in de provincie Zuid-Holland.
Samen met je kinderen kan je je hier prima vermaken. Maak bijvoorbeeld een leuke wandeling, haal een ijsje of ga naar een van de evenementen die hier plaats vinden.

Je hebt helemaal een vakantiegevoel als je in deze authentieke stad loopt.

1 April is het feest in Brielle (en dat is geen grapje)

Brielle heeft nog zoveel oude monumenten en er is heel veel te vertellen over deze stad. Er is een stuk geschiedenis wat Brielle (den Briel) elk jaar weer viert.

Op 1 april is Brielle een groot openluchttheater en verkleden de bewoners van Brielle zich massaal in historische kledij. Dit om een historische gebeurtenis te vieren. Zeker de moeite waard om hier dus een kijkje te nemen zodra het feest weer door mag gaan.

Wat is er op die beruchtte dag in 1572 gebeurd? Daarvoor heb ik een klein stukje van de website over de 1 april viering in Brielle gehaald:

Het door de Spanjaarden bezette Holland ging gebukt onder hoge belastingen, geloofsdwang en gruwelijke terreur. Wie niet Rooms-Katholiek was of zich zo ongemerkt voordeed, werd doodgemarteld of belandde publiekelijk op de brandstapel.

Na jaren van onderdrukt zijn ging Willem van Oranje, ook wel Willem de Zwijger genoemd, in verzet en werd uiteindelijk leider van de opstand. Hij riep de hulp van de Geuzen in.

Op 1 april 1572 werd Brielle bevrijd door de Geuzen onder leiding van Lumey en Blois van Treslong. 

En dat wordt uitgebreid gevierd, de bewoners spelen de bevrijding na. Er is muziek en nog veel meer gezelligheid in deze leuke stad.

Wandelroutes

Juist omdat Brielle zoveel te vertellen heeft zijn er verschillende wandelroutes. Je kan bijvoorbeeld beginnen door langs de stadswallen te lopen. Hier is het lekker rustig en kan je lekker picknicken even uitrusten op een bankje en genieten van de omgeving. 

Je kan helemaal langs de stadswallen lopen en verschillende bezienswaardigheden bekijken. Je loopt voorbij kanonnen, bunkers en oude stadspoorten. Erg tof om te zien juist ook voor de kinderen.

Wij zijn begonnen met deze route en hebben hem onderbroken door naar de Sint of Grote Catharijnekerk te lopen. Deze kerk zie je overal bovenuit dus moeilijk te vinden is deze niet.

Onze kinderen willen wel graag wat te doen hebben en vinden het natuurlijk extra leuk als ze een ijsje krijgen. Brielle heeft vast een ijszaak, dus daar gaan we naar op zoek.

Grote of Sint Catharijne kerk

Dit is de hoofdkerk van Brielle. Een enorm groot gebouw met daaromheen verschillende monumenten en leuke straatjes. Ik had gelijk het gevoel dat ik op vakantie was ergens in het buitenland.

Deze kerk is een Protestanste kerk. Houd de website van deze kerk in de gaten dan weet je of je bij je eerstvolgende bezoek misschien een kijkje kan nemen. Je mag de toren beklimmen als hij open is en dan kan je genieten van het mooie uitzicht over Brielle en omgeving. Bij helder weer kan je zelfs kijken tot aan de Maasvlakte.

Bij elk monument of gebouw vind je een QRcode. Mocht je het interressant vinden kan je deze scannen en nog meer te weten komen over de geschiedenis. Ook bij deze kerk kon je een QR code scannen. Zo kom je o.a te weten dat deze kerk tussen 1417 en 1482 gebouwd werd en dat helaas in 1456 een groot deel van de kerk verwoest werd door een brand. Ze beginnen aan een herbouw maar al gauw raakt het geld op. Zo wordt de toren niet 120 meter maar 60 meter hoog.

Wij zijn langs de kerk richting het oude centrum gelopen. En tot grote vreugde van de kinderen komen we ook langs een ijszaak. Bij Twi-ce hebben ze heerlijk ambachtelijk ijs en kan je even lekker buiten zitten. 

De waternymph

Vlakbij de ijszaak zit het Historisch Museum Den Briel. Ik ben hier zelf nog niet geweest omdat ik denk dat het niet heel spannend is voor mijn kinderen. Maar elk kind is anders en wie weet is het voor jullie wel een bezoekje waard. Bij dit museum kan je een kaartje van Brielle halen met daarop de bezienswaardigheden van deze stad. Een van die bezienswaardigheden is de Nymph.

De Nymph staat op het Asylplein en de eerste steen waar deze Nymph op staat is in 1872 gelegd door Koning Willem lll. Dit ter ere van de bevrijding door de Watergeuzen 300 jaar eerder. Het beeld symboliseerd de opnieuw geworven vrijheid die is ontstaan is 1572. 

Deze informatie is vooral voor jezelf interressant. Aan de kinderen kan je vragen of ze misschien weten waar de Nymph naar wijst. Ook wel fijn voor jezelf om te weten, ze wijst namelijk naar de zee. Weet jij gelijk welke kant je op moet als je hier je vakantie viert. 

Het centrum

Zijn de winkels open? Ga dan lekker even shoppen in het oude centrum. In de Voorstraat staan ook weer mooie gebouwen om even bij stil te staan. Brielle heeft ook veel leuke horeca zaken. En op de Turfkade is er elke maandag van 9.00 tot 16.00 uur markt. Wat extra veel sfeer geeft aan dit mooie stadje. 

Brielle heeft veel authentieke winkeltjes en pittoreske straatjes. Je waant je echt op vakantie in dit mooie vestingstadje. 

Bij het Historisch museum Brielle kan je alles over Brielle vindenBij het Historisch museum Brielle kan je alles over Brielle vinden

Ook leuk voor de kinderen

Net buiten de vestingstad vind je kinderboerderij de Brielse Plantage. Deze is niet heel groot maar wel leuk om te bezoeken. Vooral als je kleinere kinderen hebt. 

Ook is er een indoorspeelparadijs in Brielle. Hier moet je wel even met de auto heen vanaf het vestingstadje. De Ballebak is een speelparadijs met springkussens, speeltoestellen en uitgebreide horeca. 

Bij het Klokshuys kun je heerlijke ambachtelijke pannenkoeken eten. En er is voor de kinderen een speeltuin en blote voetenpad. Zeker heen gaan als je naar Brielle gaat. Dit restaurant ligt niet in de vestingstad zelf ook hier moet je met de auto of fiets heen, het restaurant ligt op de grens met Vierpolders. 

Klik hier als je benieuwd bent waar je nog meer heen kan met de kinderen.

Brielle heeft ook een kleine kinderboerderijBrielle heeft ook een kleine kinderboerderij

Klik hier om terug te keren naar Voorne Putten
Klik hier om terug te keren naar Eropuit met Kinderen