Nationaal onderwijsmuseum

Hoe leerden ze vroeger eigenlijk rekenen en moest je als je stout was net als nu op de gang staan? En schrijven ging dat ook met glitterpennen? Antwoorden op deze vragen vind je in het onderwijsmuseum in Dordrecht.


Er is veel te beleven in het onderwijsmuseum

Als je het museum binnenkomt kan je de hele ruimte bijna in een opslag overzien. Maar laat je daardoor niet van de wijs brengen.

Er is nog een benedenverdieping en de kinderen mogen veel ontdekken door dingen te doen.

Leer wat over het museum met de familierondleiding

Mocht je het leuk vinden doe dan een familierondleiding die meestal op zaterdag gegeven wordt. Hierbij worden er wat leuke feitjes over de leermethodes door de jaren heen gegeven.

Wel is de rondleiding wat minder geschikt voor kinderen onder de 6 jaar. De rondleiding duurt maar 45 minuten maar het is veel luisteren en je aandacht erbij houden en voor de jongste van ons was dat af en toe wat lastig. Uiteraard doen ze wel hun best om de kinderen erbij te betrekken, het is natuurlijk wel een familierondleiding.

Altijd fijn, je kan er een speurtocht doen

Bij de kassa kan je voor €2,50 een speurtocht kopen.

Je krijgt dan een rugzak mee met opdrachten die je in het museum kan doen. En er zitten leuke spulletjes die je erbij kan gebruiken, deze rugzak lever je aan het einde van je speurtocht weer in. Ik vraag in een museum altijd bij de kassa of ze dit hebben. Meestal vergeten ze dit erbij te melden terwijl je met een speurtocht een museumbezoek veel leuker maakt.

En niet geheel onbelangrijk, meestal krijgen ze een verrassing als ze klaar zijn met de speurtocht.

Heerlijke broodjes en vriendeijke bediening in het museum café

Als je trek hebt kun je gerust met de kinderen plaats nemen in het museumcafé.

De kinderen krijgen een broodje pindakaas of chocoladepasta in een leuk broodtrommeltje. Deze mag je helaas niet meenemen, maar je kan hem wel kopen in de museumshop. Leuk voor op school, kunnen ze gelijk vertellen over dit museum!

Superleuk om mee te nemen naar school en gelijk te vertellen wat je allemaal beleefd hebt. De lunch was echt heerlijk en er was een speelhoek zodat de kinderen terwijl wij wachtten op het broodje lekker konden spelen.

Een wisselende tentoonstelling

Er is ook een wisselende tentoonstelling op de benedenverdieping. De tentoonstelling die wij gezien hebben was “in perspectief”. Deze is er nog tot oktober 2019 en gaat over de mooiste tekeningen uit de collectie. De kinderen konden hier ook proberen te tekenen op verschillende manieren.

 

Handig om te weten:

  • Het is betaald parkeren in de straat, zorg dat je kan bricken of met een pas kan betalen
  • Vraag om een speurtocht bij de balie
  • Er zijn kluisjes en er is een garderobe, hoef je mooi niet alles mee te slepen
  • Doe de familierondleiding, maar kijk voor de zekerheid wel even op de site of die doorgaat
  • Eet een broodje of neem wat te drinken in het museumcafé
  • Het museum is niet dagvullend maar een ochtend of middag kan je je hier prima vermaken.

Keer hier terug naar de leukste musea
Keer hier terug naar er op uit met kinderen